Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Άρνηση και στο βάθος εκλογές;


Στο σημείο που έχουμε φτάσει πλέον οφείλουμε όλοι μας να αναλογιστούμε κάποια νέα δεδομένα. Πρώτον, το γεγονός ότι η τρόικα θέλει διαπραγμάτευση και επανασχεδιασμό του μνημονίου, δεύτερον, το μήνυμα που έχουν στείλει οι Βρυξέλλες, πως μόνο με την εφαρμογή νέου πακέτου, στο οποίο θα συναινούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, θα συζητήσουν το ενδεχόμενο νέου δανεισμού, και τρίτον τη σημερινή άρνηση του Αντώνη Σαμαρά στην συναίνεση.
Άρνηση και στο βάθος εκλογές;
Αυτές οι τρεις παράμετροι είναι πλέον προφανές πως δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
Τα συγκεκριμένα σενάρια που ακούγονται πολύ τον τελευταίο καιρό ενισχύθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες όχι μόνο από την στάση των δανειστών μας αλλά και από την μη αντίδραση των αγορών στην χθεσινή κυβερνητική εξαγγελία νέων μέτρων. Χαρακτηριστικό είναι πως το spread του δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε χθες τις 1400 μονάδες βάσης και τα ασφάλιστρα κινδύνου cds τις 1500, επί της ουσίας τα επιτόκια στα οποία κινείται η οικονομία μας είναι επιπέδου πιστωτικής κάρτας.
Η εξέλιξη αυτή όπως είναι προφανές απαξιώνει εντελώς την οικονομία της Ελλάδας, ενώ το μήνυμα που στέλνει μοιάζει να υποδηλώνει πως με την παρούσα κυβέρνηση το μέλλον είναι αβέβαιο, αφού ο κυβερνητικός σχηματισμός, δεν δείχνει ικανός να χειριστή την κρίση.
Μέσα λοιπόν σε αυτό το διαμορφωμένο περιβάλλον καλείται η κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις πολύ σημαντικές, πάντα υπό ασφυκτικό κλοιό πιέσεων.
Σαν κερασάκι στην τούρτα των εκλογικών σεναρίων ήρθε και «έκατσε» η σημερινή άρνηση Σαμαρά στην συναίνεση, μια άρνηση που σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι δανειστές μας είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να μην φτάσει η χώρα στον «τοίχο» της στάσης πληρωμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο των εκλογών δεν πρέπει να το θεωρούμε απίθανο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο και για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα καταλυτική δείχνει να είναι η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το τι μέλη γεννέσται και για το αν η χώρα θα οδηγηθεί πρόωρα στις κάλπες.
Τι και αν ο κ. Λοβέρδος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα το πρωί δήλωνε πως δεν θα οδηγηθούμε σε εκλογές επειδή δεν υπάρχει χρόνος και επειδή τα χρήματα φτάνουν μέχρι τις 14 Ιουλίου, τι και αν ο κ. Πεταλωτής τόσες μέρες αρνείται το συγκεκριμένο σενάριο, τι και αν πληροφορίες λένε πως ούτε η ΝΔ επιδιώκει εκλογική αναμέτρηση, την επιβεβαίωση ή όχι όλων αυτών θα πρέπει να περιμένουμε στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου