Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ο Καραµανλής φόβιζε τις ΗΠΑ με τις καλές του σχέσεις με τον Πούτιν



«Ο κίνδυνος είναι η Αθήνα, όντας πιο κοντά στη Ρωσία στα θέματα ενέργειας, να βρεθεί υπό πίεση και να στηρίξει τους Ρώσους και σε άλλα θέµατα, όπως το Ιράν »
Αποκαλυπτικό τηλεγράφηµα του Wikileaks την περίοδο που υπογράφονταν οι συµφωνίες για τους ενεργειακούς αγωγούς.

Τους φόβους των Αµερικανών ότι οι στενότερες σχέσεις Καραµανλή – Πούτιν µπορεί να οδηγήσουν και σε στενότερες σχέσεις µε το Ιράν αποκαλύπτει τηλεγράφηµα του Wikileaks, την κρίσιµη περίοδο κατά την οποία υπογράφονταν οι συµφωνίες για τους...
ενεργειακούς αγωγούς.
«Προσπαθεί να τοποθετήσει τον εαυτό του σαν να λαµβάνει ισορροπηµένη θέση ανάµεσα στις ΗΠΑ καιτη Ρωσία, σε αντίθεση µε τηνυπουργό Εξωτερικών και πολιτική ανταγωνίστριά του Ντόρα Μπακογιάννη για την οποία κάποιοι ..... Ελληνες πιστεύουν ότι τηρεί υπερβολικά φιλοαµερικανική γραµµή», έγραφε τότε ο αµερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

«ΤΑ ΝΕΑ» ρίχνουν φως στο έντονο παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε από τον Νοέµβριο του 2007 έως και τον Απρίλιο του 2008, οπότε πραγµατοποιήθηκαν οι δύοεπισκέψεις Καραµανλή στη Μόσχα για τους αγωγούς Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και South Stream.

Σαράντα ηµέρες πριν από την προγραµµατισµένη συνάντηση του έλληνα πρώην πρωθυπουργού µε τον Πούτιν στις 17 ∆εκεµβρίου 2007, η αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα αποστέλλει στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ εµπιστευτικό τηλεγράφηµαµε θέµα: «Ελλάδα και Ρωσία: οι αναπτυσσόµενοι δεσµοί – που γίνονται πιο ισχυροί;». Ανάµεσα σταστοιχεία για τις ελληνορωσικές σχέσεις και τις πληροφορίες για τους αγωγούς που περιλαµβάνονται στο διπλωµατικό έγγραφο, παρατίθενταικαι οι απόψεις ειδικών στο θέµα.
Σύµφωνα µε τον αµερικανό επιτετραµµένο Τόµας Κάντριµαν, οσυνταξιοδοτηµένος πρέσβης Αλκιβιάδης Καρόκης είπε ότι η κυβέρνηση Καραµανλή «έπαιζε µε τη φωτιά» κατά τις συµφωνίες της µε τον Πούτιν και αναρωτιόταν αν οι πρώην συνάδελφοί του στο ΥΠΕΞ κατανοούσαν τις επιπτώσεις. Ο ίδιος, όπως αναφέρεται στο τηλεγράφηµα 07Athens2171, ανησυχούσε γιατο γεγονός ότιη αυξηµένη εξάρτηση απότους ρωσικούς ενεργειακούς πόρουςµπορεί να επιφέρει αυξηµένη πολιτική εξάρτηση καιαµφισβήτησε τις ικανότητες της Ελλάδας – πολιτικά και διπλωµατικά– να διαχειρι στεί αποτελεσµατικά τις σχέσεις της µε τη Ρωσία. «ΟιΡώσοι είναι πολύ επιθετικοί», φέρεται να είπε ο πρέσβης, «και πραγµατικά δεν γνωρίζω τι προσπαθούν (στην ελληνική κυβέρνηση) να κάνουν».
Στο συγκεκριµένο διπλωµατικό έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι «Ρώσοι πράκτορες θα µπορούσαν ναδιεισδύσουν στην ελληνική οικονοµία», λόγω της αυξανόµενης δύναµης τωνsiloviki (πρώην και νυν στελέχη ασφάλειας και µυστικών υπηρεσιών που κατέχουν επιφανείςθέσεις στη Ρωσία του Πούτιν).
Ανάµεσα στουςειδικούς που είχαν προσκληθεί ήταν και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, σύµβουλος του βουλευτή τότε Αντώνη Σαµαρά, ο οποίος «συµφώνησε ότι η ελληνική διπλωµατία εµφανιζόταν απροετοίµαστη να αντιµετωπίσει τη διευρυνόµενη σχέση µε τη Ρωσία». Στο σχόλιό του ο αµερικανός επιτετραµµένος έγραφε: «Είναι ξεκάθαροότι οι Ελληνες απολαµβάνουν το κόρτε των Ρώσων, ακόµα και αν το παίζουν συχνά δύσκολοι». Λίγες ηµέρες µετά η αιφνιδιαστική παρουσία του αµερικανού υπουργού Ενέργειας Μπόντµαν στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TGI ερµηνεύθηκε ως πίεση των ΗΠΑ να αποµακρυνθεί η Ελλάδα από τη Ρωσία.

Μερικές ώρες αφού ο Καραµανλής αποχαιρέτησε τον Πούτιν και µία ηµέρα µετά την υπογραφή της συµφωνίας σύστασης εταιρείας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, η αµερικανική πρεσβεία στηνΑθήνα στέλνει στα κεντρικά τηλεγράφηµα (07Athens2375) µε τον τίτλο: «Ο έλληνας Πρωθυπουργός στηΜόσχα: ρητορική (προφανώς) αταίριαστη µε τις πράξεις».
Σε αυτό ο αµερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ σχολιάζει ότι µεγάλο µέρος του ελληνικού Τύπου και των πολιτών, που αποδίδουν σηµαντική αξία στην κοινή ορθόδοξη κληρονοµιά και την αριστερίστικη νοσταλγία, θεωρούν θετικές τις κινήσεις του Καραµανλή προς τη Ρωσία. Επισηµαίνει µάλιστα ότι ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετεί εαυτόν σε µιαισορροπία ανάµεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, σε σχέση µε την ΥΠΕΞ Μπακογιάννη που θεωρείται από κάποιους υπέρ το δέον φιλοαµερικανή.
«Ο Καραµανλής προφανώς πιστεύει ότι µπορεί να διατηρήσει ισορροπία στις σχέσεις µε τη Ρωσία και τη ∆ύση. Ο κίνδυνος όµως είναι ότι η Αθήνα, όντας πιο κοντά στη Ρωσία στα θέµατα ενέργειας, µπορεί να βρει τον εαυτό της υπό πίεση και να στηρίξει τους Ρώσους σε άλλα θέµατα όπως είναι οι σχέσεις µε το Ιράν. Εχουµε πει στους Ελληνες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβληµα µε τους καλύτερους ελληνορωσικούς δεσµούς. Την ίδια ώρα, συνεχίζουµε να ρωτάµε πώς η Ελλάδα µπορεί να συµβιβάζει τη στήριξή της για τον αγωγό TGI µετο ανταγωνιστικό πρότζεκτ του South Stream – ένα ερώτηµα στο οποίο ακόµα να λάβουµε επαρκείς απαντήσεις», έγραφε ο Σπέκχαρντ.

ΤA ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.
Ανάµεσα σε άλλα, όπως φαίνεται στο διπλωµατικό έγγραφο 07Athens2386, οι Αµερικανοί είχαν «θιχτεί» επειδή τις ηµέρες της συνάντησης γράφτηκε στον Τύπο ότι ο Καραµανλής επανειληµµένως συνεχάρη τον Πούτιν γιατα αποτελέσµατα των εκλογών.

Το συγκεκριµένο θέµα ετέθη από τους Αµερικανούς σε στέλεχοςτου ΥΠΕΞ, το οποίο απάντησε ότι τα συγχαρητήρια δόθηκαν µία φορά και µόνο. Οσο για τις αναφορές ότιο Καραµανλής µιλούσε για «στρατηγική συνεργασία» ή «στρατηγική συµµαχία», το ίδιο στέλεχος επιβεβαίωσε τη χρήση τωνόρων και ξεκαθάρισε πως «δεν ήτανκάτι νέο» καθώς χρησιµοποιούνταν εδώ και χρόνια. «Σε κάθε περίπτωση, είπε, ο όρος είχε “µικρή ουσιαστική σηµασία” και εξυπηρετούσε το πρωτόκολλο», αναφέρεται στο τηλεγράφηµα, όπου ο Σπέκχαρντ ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις ελληνορωσικές εξελίξεις και να πιέζουν τους Ελληνες για τη θέση τους όσον αφορά τον South Stream.

Κατά τη συνάντησή του µε τον αµερικανό πρεσβευτή στις 4 Ιανουαρίου 2008 ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότιο Πούτιν «δεν ήταν δάσκαλος της δηµοκρατίας» και ότι δεν υπήρχε «καµία αµφιβολία» πως οι αξίες της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει, αλλά η Ρωσία είναι σηµαντική χώρα και η Ελλάδα χρειαζόταν να έχει καλές σχέσεις µαζί της.«Οσο για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο Καραµανλής είπε ότι οι Ρώσοι σκόπευαν να τον κατασκευάσουν και ανδεν περνάει από την Ελλάδα, θα περνάει από κάπου αλλού. Ετσι, “είναι καλύτερα για εµάς αν περνάει απότην Ελλάδα”», φέρεται να είπε ο πρώην πρωθυπουργός σε ήδη δηµοσιευµένο τηλεγράφηµα του Wikileaks. Στοίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι ο Καραµανλής επιχείρησε να υποβαθµίσει την πρόοδο του South Stream, λέγοντας ότι η εκκίνησητου πρότζεκτ είναι «δύσκολη και χρονοβόρος».

Λιγότερο από ενάµιση µήνα µετά, στις 15 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Prometheus Gas ∆ηµήτρης Κοπελούζος που συνεργάζεται µε τη ρωσική Gazprom φέρεταινα δηλώνει στον αµερικανό πρεσβευτή κατά τη συνάντησή τους ότι ο South Stream δεν αναµένεται να περάσει από την Ελλάδα στο εγγύς µέλλον. «Οταν πιέστηκε για τοθέµα αν η Gazprom επιθυµεί να έχει αγωγό στην Ελλάδα, ο Κοπελούζος απάντησε ότιη Gazprom έχει προτείνει µία γραµµή µέσω Ελλάδας στην Ιταλία, αλλά οι Ρώσοι έχουν συµφωνήσει ήδη µε τη Σερβία για την εξαγωγή του αερίου στην Κεντρική Ευρώπη. Η Gazprom δεν έχει υπογράψει τίποτα µε τους Ελληνες», αναφέρεται στο τηλεγράφηµα 08Athens262. «Κατά τη γνώµη του, ο South Stream δεν θα πραγµατοποιηθεί για πολλά χρόνια», σηµειώνει ο Σπέκχαρντ.
Οι υποσχέσεις των Αζέρων, τα παζάρια και η πολιτική των αγωγών φυσικού αερίου


Ο αµερικανός πρώην πρεσβευτής στην Αθήνα παρότρυνε τον πρώην υπουργό να µην στηρίξει συγκεκριµένο αγωγό γιατί δεν µας συµφέρει

ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ, δύο ηµέρες αφού επέστρεψε από το Αζερµπαϊτζάν, ο τότε υπουργόςΑνάπτυξης Χρήστος Φώλιας εµφανίζεται σε τηλεγράφηµα να λέει στον αµερικανό πρεσβευτή για το πνεύµα «άριστης συνεργασίας» καιότι ήτανιδιαίτερα ικανοποιηµένος που άκουγε ότι οι Αζέροι έχουν «άφθονο φυσικό αέριο», µέρος του οποίουήταν άµεσαδιαθέσιµο. Το ταξίδι του στο Μπακού ήταν αποτέλεσµα της υπόσχεσης Καραµανλή στον αζέρο πρόεδρο που παρίστατο στα εγκαίνια του TGI, τον οποίον θα γέµιζαν µε αέριο.

Οπως φαίνεται στο διπλωµατικό έγγραφο 08Athens438, ο Φώλιας είπε στον πρεσβευτή ότι «γνωρίζουµε πωςη Ρωσία δεν είναι ευτυχισµένη µετον TGI. Αλλά τους είπαµε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τους ευρωπαίους εταίρους ως “αγωγός” του αερίου από την Κασπία. Απλά δεν µπορούµε ναυποσκάψουµε τη διεθνή φήµη µας».Ο Σπέκχαρντπαρότρυνε τον πρώην υπουργό να µην υποστηρίξει τον αγωγόTrans-Adriatic Pipeline(TAP) και υποσχέθηκε να του δώσει σε επόµενη φάση τα στοιχεία που θα δείχνουν ότι δεν εξυπηρετεί τα συµφέροντα της Ελλάδας.

H GAZPROM. Εναν µήνα πρινµε συνέντευξη τουτούρκου υπουργού Ενέργειας στη «Ζαµάν»είχε επιβεβαιωθεί ότι θα µεταφέρει αέριο από το Ιράν. Σε άλλο τηλεγράφηµα που έχει ήδηδηµοσιευτεί, αναφέρεται ότι οαναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ Μάθιου Μπράιζα κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2008, «δεν προσπάθησε να τους πείσει να µη στηρίξουν την πρόταση της Gazprom για τον South Stream, τους παρότρυνε να κάνουν τον TGI ύψιστη ενεργειακή προτεραιότητατης χώρας τους και να το κάνουν δηµόσια». Μία ηµέρα αφότου ο Καραµανλής υπέγραψε τη διακυβερνητική συµφωνία για τον South Stream, ο τότε πρόεδρος του ΣυµβουλίουΕθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής Ραφαήλ Μωυσής ενηµέρωσε τουςΑµερικανούς σχετικά µε το περιεχόµενό της, το οποίο χαρακτηρίστηκε «σηµαντικό αλλά γενικό».
Στο εµπιστευτικό έγγραφο 08Athens598 µε ηµεροµηνία 30 Απριλίου 2008, ανάµεσα σε άλλα επισηµαίνεταιότι στουςόρους της συµφωνίας αναφέρονται συγκεκριµένοι ευρωπαϊκοί κανονισµοί αλλά δεν υπάρχει απολύτως καµίααναφορά στηνΕυρωπαϊκήΕνωση. Και αναρωτιέταιο Σπέκχαρντστο σχόλιό του στο τηλεγράφηµα: «Πού είναι η Ε.Ε.; Ο South Stream στοχεύει στην καρδιά της στρατηγικής της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Η πραγµατοποίησή του προχωρά µέσα από συµφωνίες πουυπογράφονται απόχώρες µέλη της Ε.Ε. που (αν πιστέψουµε τον Μωυσή)κλείνουν το µάτι σε ευρωπαϊκούς κανονισµούς, ενώ δεν αναφέρουν την Ε.Ε. κατ’ όνοµα».

«Θιγµένοι» οι Αµερικανοί

Οι Αµερικανοί είχαν θιχτεί επειδή τις ηµέρες της συνάντησης γράφτηκε στον τύπο ότι ο Καραµανλής επανειληµµένα είχε συγχαρεί τον πούτιν για τα αποτελέσµατα των εκλογών. το συγκεκριµένο θέµα ετέθη από τους αµερικανούς σε στέλεχος του ΥΠΕΞ το οποίο απάντησε ότι τα συγχαρητήρια δόθηκαν µία φορά και µόνο. οσο για τις αναφορές ότι ο Καραµανλής µιλούσε για «στρατηγική συνεργασία» ή «στρατηγική συµµαχία», το ίδιο στέλεχος επιβεβαίωσε τη χρήση των όρων και ξεκαθάρισε ότι «δεν ήταν κάτι νέο» καθώς χρησιµοποιούνταν εδώ και χρόνια.
Η «εξοµολόγηση» Καραµανλή

Κατά τη συνάντησή του µε τον αµερικανό πρεσβευτή στις 4 Ιανουαρίου 2008 ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι ο πούτιν «δεν ήταν δάσκαλος της δηµοκρατίας» και ότι δεν υπήρχε «καµία αµφιβολία» πως οι αξίες της ελλάδας δεν έχουν αλλάξει, αλλά η ρωσία είναι σηµαντική χώρα και η ελλάδα χρειαζόταν να έχει καλές σχέσεις µαζί της .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου