Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Βρίσκουν απήχηση οι προτάσεις Σαμαρά στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ !!!


Σαφώς και έχει τη σημασία του ότι έπειτα από τρία χρόνια, από εκείνη τη μοιραία ΔΕΘ του 2008, η Ν.Δ. «πήρε κεφάλι» στην πρόθεση ψήφου και ο Αντώνης Σαμαράς, λίγες ημέρες μετά το Ζάππειο ΙΙ, συνεχίζει την ανοδική πορεία του, κατακτώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Μεγαλύτερη όμως σημασία έχει το γεγονός ότι πλέον οι προτάσεις του βρίσκουν απήχηση σε πολίτες που παραδοσιακά δεν ψηφίζουν ΝΔ. Δίχως «πάτο» η πτώση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και «πληρώνει» τα λάθη, τις παλινωδίες, τα εκβιαστικά διλήμματα. Μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους, έχοντας ενδεχομένως πληροφορηθεί την αποτυχία του διλήμματος, που έθεσε στα κόμματα, την αποτυχία του «εκβιασμού» της κοινής γνώμης. Και διαρρέει τώρα ότι θέλει να ξανασυναντηθεί με τον Σαμαρά για να τα βρουν.
Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τελευταίων δημοσκοπήσεων βρίσκεται η πλήρης αποδοκιμασία του Πρωθυπουργού και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του. Ενώ η κοινή γνώμη -ανάμεσά τους και ένα ικανό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ- βλέπει «ελπίδα» στο πρόγραμμα του Αντ. Σαμαρά, δηλώνοντας σύμφωνη στη μείωση της φορολογίας και στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Είναι ενδεικτικό ότι το 31% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί σωστή την επιλογή του Αντ. Σαμαρά να μη συμφωνήσει με τα περισσότερα από τα μέτρα της κυβέρνησης, το 42% -και πάλι των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος- εκτιμά ότι οι προτάσεις της Ν.Δ. για μείωση της φορολογίας μπορούν να βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση, ενώ το 55% πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.
Μέσα  στις τελευταίες 20 μέρες το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ έκανε βουτιά τριών ποσοστιαίων μονάδων, ενώ το 76% εκτιμά ότι τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τις αποκρατικοποιήσεις, όπου το έχει καταθέσει ενστάσεις και έχει διατυπώσει προϋποθέσεις για το «κεφάλαιο» των αποκρατικοποιήσεων- ενώ όσον αφορά στις πρόωρες εκλογές στο άμεσο μέλλον, «όχι» απαντά το 53% των ερωτηθέντων. Από τις 5 Μαΐου μέχρι την παραμονή της σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, το ΠΑΣΟΚ έχασε τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η εξέλιξη της εκτίμησης πρόθεσης ψήφου δείχνει ότι από τον Μάρτιο του 2010 έως σήμερα έχει χάσει 12%. Στο αντίστοιχο διάστημα των τελευταίων 20 ημερών η Ν.Δ. εμφάνισε ανοδική τάση έπειτα από μια περίοδο «στασιμότητας» .
Η έρευνα της Pulse αλλά και της Alco δείχνει ανάγλυφα την αντιστροφή των πολιτικών δεδομένων. Ούτε «καταλληλότερος» δεν είναι πλέον ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ξόδεψε το πολιτικό του κεφάλαιο τάχιστα. Λάθος επιλογές, εκβιαστικά διλήμματα και μια πρωτόγνωρη στήριξη σε αποτυχημένους συνεργάτες: το 68% των πολιτών επιθυμεί την απομάκρυνση του Γ. Παπακωνσταντίνου και οι  επτά στους δέκα  πολίτες πιστεύουν πως τα νέα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου