Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Προ των πυλών σαρωτικός ανασχηματισμός


Κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε από τα Καλάβρυτα πως θα επιμείνει στο δρόμο της συναίνεσης επιδιώκοντας τη διακομματική συνεννόηση, ωστόσο, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως προετοιμάζεται και για ανασχηματισμό.
Μάλιστα δημοσιεύματα του Κυριακάτικου τύπου, εκτιμούν πως ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός στην κατεύθυνση σημαντικής μείωσης των υπουργικών θέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες ενώ ο ανασχηματισμός αποτέλεσε το αντικείμενο των συσκέψεων του κ. Παπανδρέου με στενούς του συνεργάτες την προηγούμενη Πέμπτη.
Όπως όλα δείχνουν θα προηγηθεί η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή και μια συμφωνία με την τρόικα.
Κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης
Το νέο σχήμα, που θα προκύψει, θα είναι «εκτάκτων αναγκών», καθώς θα αναλάβει να υλοποιήσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τις αποκρατικοποιήσεις.
Δεν αποκλείεται η είσοδος τεχνοκρατών στην κυβέρνηση, οι οποίοι θα έχουν την κάλυψη του πρωθυπουργού και θα αναλάβουν τις «επικίνδυνες αποστολές» των ιδιωτικοποιήσεων και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Εξάλλου ήδη ακούγονται ονόματα εξωκοινοβουλευτικών, που ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να τους δώσει υπουργικό «δακτυλίδι.»
Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος αποτελεί «διακαή πόθο» του κ. Παπανδρέου.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και τραπεζίτες, στέλνοντας μήνυμα στις αγορές περί αποφασιστικότητας στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Δημοσιεύματα του Κυριακάτικου τύπου αναφέρονται στα ονόματα του Τάκη Αράπογλου, του Απόστολου Ταμβακάκη, του Βασίλη Ράπανου αλλά και του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ Γιάννη Στουρνάρα. Δεν πρέπει να αποκλειστεί κατηγορηματικά η είσοδος  στελεχών άλλων κομμάτων, καθώς θα τονώσει το επιχείρημα της κυβέρνησης περί εθνικής προσπάθειας.
Μικρό και ευέλικτο σχήμα
Πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό και ευέλικτο, κάτι που θα εκτιμήσουν οι αγορές αλλά και οι δανειστές της χώρας. Το σενάριο προβλέπει θέσεις 12 υπουργών, 12 αναπληρωτών υπουργών και το πολύ 4-5 υφυπουργούς.
Πέραν των τεχνοκρατών, πολλοί είναι οι εν αναμονή υπουργοί.
Έλενα Παναρίτη, Γιώργος Φλωρίδης, Ηλίας Μόσιαλος, οι έμπειροι Πέτρος Ευθυμίου και Χρήστος Πρωτόπαπας αλλά και ο Κώστας Καρτάλης είναι μερικές από τις εφεδρείες που πιθανώς θα αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός.
Ο ανασχηματισμός, εξάλλου και η προσμονή της υπουργοποίησης «φυλάει τα έρμα» ενόψει του Μεσοπρόθεσμου και για αυτό τοποθετείται χρονικά μετά την ψήφιση του Προγράμματος στη Βουλή.
Το μεγάλο θέμα είναι ποιοι θα φύγουν και κυρίως ποιοι κορυφαίοι θα φύγουν.
Ο γρίφος
Γρίφος για τον πρωθυπουργό είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την απομάκρυνσή του τουλάχιστον από το υπουργείο της πλατείας Συντάγματος.
Πιθανή είναι η μετακίνησή του σε κάποιο πιο «ασφαλές» υπουργείο. Άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο μετά και την πρόσφατη κόντρα του με τον πρωθυπουργό για το θέμα της διακυβέρνησης της χώρας.
Πάντως ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει να εμπιστεύεται τον σκληρό πυρήνα των συνεργατών του( Ραγκούσης, Γερουλάνος, Παμπούκης, Δρούτσας) και θα είναι έκπληξη η απομάκρυνση ενός εξ αυτών. Δεν αποκλείεται η «θυσία» της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, που τόσο έχει ‘ενοχλήσει» την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα πάει με νέο σχήμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου