Τρίτη 31 Μαΐου 2011

H Ευρώπη βράζει από την «αγανάκτηση»



Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στις πλατείες της Ευρώπης δεν έχει προηγούμενο.
Όλα ξεκίνησαν στην Ισπανία, όπου οι «αγανακτισμένοι» πολίτες της, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους  πρόσφατα επαναστατημένους Άραβες, ξεκίνησαν τη δική τους  άνοιξη, μέσα από μια «βουβή επανάσταση», πλημμυρίζοντας τις πλατείες των πόλεων, και εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια τους απέναντι στη λιτότητα, τις περικοπές, και γενικά στο σύννεφο της οικονομικής εξαθλίωσης που αρχίζει να σκεπάζει την Ευρώπη.
Στη συνέχεια, αντέδρασαν κι άλλοι. Από την Piazza Duomo στο Μιλάνο, την Champs-Élysées στο Παρίσι, την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, μέχρι την Országház στη Βουδαπέστη, η χθεσινή Κυριακή (και όχι μόνο) σημαδεύτηκε από μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις απλών ανθρώπων, που ειρηνικά, αυθόρμητα  και χωρίς καμία κομματική καθοδήγηση, ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικής τάξης, βγήκαν στις πλατείες για να εκφράσουν, όλοι μαζί, με το δικό τους τρόπο τη λύπη και τη δυσαρέσκειά τους για όσα συμβαίνουν!
Αθήνα, Παρίσι, Βερολίνο, Βελιγράδι , Λονδίνο, Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Σόφια, Άμστερνταμ, Όσλο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Δουβλίνο, Εδιμβούργο, Ελσίνκι, Ρώμη, Ρέικιαβικ, Στρασβούργο, Δρέσδη, Μπολόνια, Σεβίλλη… είναι μόνο μερικές από τις πόλεις, όπου οι «Αγανακτισμένοι» κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους, σπέρνοντας τον φόβο στις «δυνάμεις που κυβερνούν», για το που μπορούν να οδηγήσουν όλα αυτά.
Στην Αθήνα, ανταποκρινόμενοι στη «πρόκληση» που τους απηύθυναν οι Ισπανοί, περισσότεροι από 40.000 πολίτες μαζεύτηκαν στη πλατεία Συντάγματος, στη μεγαλύτερη λαϊκή συγκέντρωση από την εποχή που η χώρα έπεσε θύμα της κρίσης. Τα κοινωνικά δίκτυα πήραν φωτιά, και ο λαός, υπακούοντας στα αυθόρμητα καλέσματα μέσα από το facebook και το  twitter, ανταποκρίθηκε επάξια, και με μια φωνή ενωμένος κραύγασε «κλέφτες, κλέφτες», απευθυνόμενος στη Βουλή, και στον πολιτικό κόσμο της χώρας, τον οποίο θεωρεί ως τον κατ εξοχήν υπεύθυνο για τη κατάντια της. Ένα πολύχρωμο πλήθος όλων των ηλικιών  πλημμύρισε το Σύνταγμα, και στη Θεσσαλονίκη το χώρο γύρω από τον Λευκό Πύργο.
Οι συγκεντρωμένοι της Αθήνας  μάλιστα προχώρησαν και σε αυτοοργάνωση για όσους  κατασκήνωσαν στη πλατεία, και είναι αρκετοί, αφού οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν πριν από 4-5 ημέρες. Συγκρότησαν λοιπόν  ομάδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης, ιατρείο, μέχρι και σχεδιασμό του χώρου! Μουσική από κρουστά, μουσική από μεγάφωνα, διακοπτόμενη από  τα συνθήματα ενάντια στα κόμματα και τους πολιτικούς, ηχούσε όλο το διάστημα σε όλο το κέντρο της Αθήνας.
Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες εικόνες που χαρακτηρίζουν τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα, δηλαδή τη δράση εξτρεμιστικών στοιχείων, και τις σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία, η χθεσινή συγκέντρωση ήταν ειρηνική. Η πλειοψηφία των διαδηλωτών ήταν απλοί οικογενειάρχες, πολλοί, μαζί με τα παιδιά τους. Κοινό στοιχείο όλων, η οργή και ο θυμός απέναντι στη κρατική και μη διαφθορά, και στην ατιμωρησία των πολιτικών, που κατά τη γνώμη των περισσοτέρων είναι και η βασική η αιτία της δυστυχίας τους.
Τώρα απομένει να δούμε που θα οδηγήσει αυτή η νέα μορφή «επανάστασης» των ευρωπαϊκών λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου