Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Συναίνεση; …μόνο για τη θεραπεία και τον γιατρό



Στην αρχή δεν ήξερε την κατάσταση.
Μετά ανακάλυψε ναυάγια.
Μετά κατέληξε στα Μνημόνια Ι & ΙΙ.
18 μήνες η κυβέρνηση παίρνει μέτρα, νέα μέτρα και  άλλα μέτρα.
Τώρα μετά τον δεύτερο προϋπολογισμό που κατάρτισε απέτυχε σε όλους τους στόχους.
Έσοδα, ανάπτυξη;;;; , πληθωρισμό, ταμειακό έλλειμμα , χρέος;;;;;;;
Ο Υπουργός Οικονομικών αλαζονικά  δηλώνει ότι θα παραιτηθεί αν πάρει νέα μέτρα και μετά τα νέα μέτρα να αναρωτιέται και τι θα γίνει αν παραιτηθεί;
Υπουργοί να τσακώνονται για θέματα πολιτικής διεύθυνσης ή δημοσιονομικής κατοχής, να αποκρατικοποιούν τα πάντα εκτός του τομέα ευθύνης τους και επίτροποι μαζί με δημοσιογράφους να μιλούν για δραχμές.
Το Μνημόνιο να έχει αποτύχει, εκτός αν ένας άνθρωπος σε όλο τον πλανήτη, πιστεύει ότι η χώρα θα βγει στις αγορές τον Μάρτιο του 2012;
Πάνω σε όλα αυτά να ακούμε δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα και μετά να δεχόμαστε κατακέφαλα τα μόνα μέτρα:  μειώσεις μισθών και συντάξεων και νέοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι.
Κυβέρνηση που εκπροσωπεί τη χώρα και ΜΜΕ να μας τονίζουν πως πρέπει να φερόμαστε και να ψηφίζουμε γιατί αν αγνοήσουμε τα κελεύσματα των ξένων θα πεινάσουμε.
Ξαφνικά λοιπόν η κυβέρνηση, ανακάλυψε τη συναίνεση,  που ως αντιπολίτευση θεωρούσε τη συναίνεση τέχνασμα, προδοσία και ανοχή. (ΓΑΠ & Παπακωνσταντίνου 2009)
Όψιμη δημοκρατική ευαισθησία; Είδαν το αδιέξοδο; Ψάχνουν συνενόχους; Διαλέγει ο καθένας ότι θέλει…
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς για  να τους θέσει προ των ευθυνών τους.
Και εκεί; Ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός να προτείνει η κυβέρνηση που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που ο λαός της έδωσε να αντικατασταθεί από …προσωπικότητες.
Αλλά έχουμε Δημοκρατία και θεσμούς στη χώρα …φτάνει να συμφωνεί ο κάθε Γιούνκερ ή Ρεν.
Να βάλουμε και … τεχνοκράτες να διαχειριστούν τα κελεύσματα, να φτιάξουμε και μια ΑΕ να πάρουμε και ξένους για να μας πουν πότε πόσο και τι θα πουλήσουμε.
Αλλά δεν ανησυχώ έχουμε Δημοκρατία και προέχει η  5η δόση  μην πεινάσουμε.
Δεν είπαν τίποτα για σύνορα ακόμα μόνο κάτι σημαίες στη Σαντορίνη, κανένα νησάκι …που είναι προσβλητικό να συζητιέται και λίγο Ακρόπολη…τίποτα άλλο αλλά μέχρι την 6η δόση δεν θα πεινάσουμε.
Είπε ακόμα ο Πρωθυπουργός μετά τη συναίνεση να διαπραγματευτούμε.
Εκεί μπερδεύτηκα λίγο. Να συναινέσουν οι εκπρόσωποι μας στα μέτρα που ζητά η Τρόικα και μετά από τη συμφωνία μας για τα μέτρα να διαπραγματευτούμε για τα  μέτρα …μάλλον τα δικά μας μέτρα θα εννοούσε.
Υπήρχε και άλλος ένας που όλα τα παραπάνω τα βρήκε απόλυτα λογικά και πρότεινε να γίνουμε Σπαρτιάτες …όχι των Θερμοπυλών αλλά σαν εκείνον τον άλλο που για να είναι στο Αρτεμίσιο λαδώθηκε και για να είναι στη Σαλαμίνα ξεγελάστηκε, γιατί ήθελε να την κάνει για τον Κορινθιακό…που η Σαλαμίνα και το Αρτεμίσιο προέκυψαν γιατί ο Θεμιστοκλής δεν συμφώνησε μαζί του.
Μια μικρή ένσταση είχε μόνο: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας πάνω από φλιτζάνι του καφέ και όχι τεχνοκρατών  για να φτάσουν οι καρέκλες για όλους.
Βέβαια το δοκιμάσαμε μια φορά και φτάσαμε να μην έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις καθώς σε κάθε Υπουργείο είχαμε τριμερή και το κάθε κόμμα έβγαζε δική του Υπουργική απόφαση, ενώ οι εθνικοί προμηθευτές έκαναν πάρτι…τότε βέβαια δεν είχαμε Καρατζαφέρη.
Η κυβέρνηση λοιπόν άφησε  να φτάσουν τα πράγματα στο μη περαιτέρω και  αποφάσισε να βάλει στο παιχνίδι και τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο. Τώρα μένει μόνη. Αλλά δεν ανησυχώ θα κάνει ότι  ήθελε να κάνει μαζί με τους άλλους  λέει μόνη της γιατί διακατέχεται από αίσθημα ευθύνης. … τι πίνουν μόνο δεν μας λένε.
Γιατί δεν είναι λίγο να μιλά μόνο του ένα κόμμα και να αποφασίζει να κάνει μόνο του ότι σε συνάντηση που προκάλεσε ήθελε να συμφωνήσουν όλοι μαζί του για αποφάσεις που ήδη ομολογεί ότι έχει λάβει… ξέρω καθαρά ιατρικό πλέον το πρόβλημα.
Συναίνεση λοιπόν; Στο λάθος ή στην ανικανότητα; Γιατί για να μιλάμε για Μεσοπρόθεσμο μετά το Μνημόνιο Ι & ΙΙ ή κάτι ήταν λάθος ή κάτι δεν έγινε σωστά…
Ξανά λέω λοιπόν: άλλοθι ή συγχωροχάρτια ζητούν μόνο οι ένοχοι.
Ο Ιθαγενής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου