Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Checkmate Σαμαρά στον Παπανδρέου



Υπάρχουν μέχρι στιγμής πολλές αναγνώσεις, ερμηνείες και διαστρεβλώσεις της σημερινής ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Επηρεασμένες κυρίως όχι από το “διάβασμα” αυτών που πραγματικά είπε, αλλά από την διαστρεβλωμένη εικόνα που παρουσίασαν τα κανάλια με την βοήθεια ορισμένων από τη ΝΔ που είναι προφανές οτι δεν έχουν περάσει από την Πλατεία Συντάγματος
Κατά την γνώμη μου, αυτό που κατάφερε κυρίως ο Αντώνης Σαμαράς, στην ΚΟ της ΝΔ, ήταν να δείξει ότι ο ΓΑΠ, παίζει μία παρτίδα σκάκι, την οποία έχει ήδη χάσει.
Είπε μεταξύ άλλων: Αφού πρώτα συμφωνήσουμε μεταξύ μας τι πρέπει να γίνει και τι πρέπει να αλλάξει, να πάμε μαζί και να τα διαπραγματευθούμε με την Τρόϊκα. Να επαναδιαπραγματευθούμε το ίδιο το Μνημόνιο! Όχι τους τελικούς στόχους του, τη δραστική μείωση του ελλείμματος και την αποκλιμάκωση του χρέους. Εκεί συμφωνούμε. Εμείς μάλιστα επαυξάνουμε…Το λέω και το ξαναλέω: Το μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου…Και η μεγάλη βάση συναίνεσης που θέλει ο ελληνικός λαός είναι να συμφωνήσουμε όλοι πως θα επαναδιαπραγματευθούμε το Μνημόνιο.
Βασικός όρος για να συναινέσει λοιπόν ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας:
«Θέλετε να νομοθετήσουμε μαζί για την αξιοποίηση της περιουσίας; Για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής; Για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων; Για μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, που θα φέρουν έσοδα; Για επαναπατρισμό κεφαλαίων; Για συμβάσεις εκχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων; Πολύ ευχαρίστως, αλλά αφού έχει γίνει η μείωση της φορολογίας και η επανεκκίνηση της οικονομίας».
Από την στιγμή όμως που ο κ. Παπανδρέου το αρνείται, καθώς όπως δήλωσε στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, η τρόικα δεν θα δεχθεί την μείωση της φορολογίας , τότε πως θα επιτευχθεί η συναίνεση;
Εκτός εάν δεχθεί. Όμως, τότε θα πρέπει να δεχθεί και ολόκληρο το Ζάππειο ΙΙ, άρα αυτομάτως παύει να είναι πρωθυπουργός.
Το μπαλάκι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ
Παράλληλα, ο Α. Σαμαράς επέκρινε τον Γ. Παπανδρέου ότι πως είναι δυνατόν να επιζητεί την συναίνεση από την αξιωματική αντιπολίτευση, την στιγμή που δεν μπορεί να πείσει τους ίδιους του υπουργούς και τις υπουργίνες του, που μόνο που ακούν για ορισμένα από τα μέτρα που θέλει να πάρει ανεβαίνουν στα κάγκελα.
«Όμως για να εκφραστεί η θέση μας σε όλα αυτά, πρέπει να τα φέρετε στη Βουλή χωριστά. Να ψηφίσουμε κατ’ άρθρο. Γιατί κατ’ άρθρο θα ψηφίσουμε αυτά που συμφωνούμε, έτσι κι αλλιώς. Στο σύνολό του δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο, αν δεν συμπεριλαμβάνει μέτρα Επανεκκίνησης, ιδιαίτερα στο φορολογικό», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
Κάτι που είναι αδύνατον, διότι φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν πρέπει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να τοποθετηθούν για κάθε νομοσχέδιο ξεχωριστά. Χάος δηλαδή.
Πολλοί προσπαθούν να το παρουσιάσουν αυτό ως “υποχώρηση”. Αλλά ας τολμήσει το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει την ψηφοφορία που προτείνει ο Σαμαράς και να δούμε τότε αν όταν ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες το ΠΑΣΟΚ θα είναι ακόμα κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι απλή: Μονό ως σύνολο και εκβιαστικά μπορεί να περάσει το ΠΑΣΟΚ τα μέτρα. Ούτε πολιτικό συμβούλιο και ΚΤΟ Οικονομίας δεν μπορούσε να κάνει σήμερα.
“Εμείς συναινούμε σε αυτά, κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Και το ξέρετε. Το ερώτημα είναι οι δικοί σας κομματικοί στρατοί, συμφωνούν; Οι συνδικαλιστάδες σας δέχονται να χάσουν τα σκανδαλώδη προνόμια που αφειδώς τους δώσατε στο παρελθόν; Οι ακτιβιστές, που τους κάνατε υπουργούς, συναινούν να παραιτηθούν από τις ιδεοληψίες τους;…”

Κατά τα άλλα, μέσω της εκτενούς οικονομικής ανάλυσης, που έκανε στην σημερινή ομιλία του ο. Α. Σαμαράς, έδειξε ότι η αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική, οδήγησε τον Γ.Παπανδρέου να ντυθεί με τον μανδύα της συναίνεσης.
Χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του ήταν όταν κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι προσπαθεί συστηματικά, με τη βοήθεια των γνωστών εξαπτέρυγών της πάντα, να περάσει στο λαό την εντύπωση, πως αν συναινούσε σε αυτή την αποτυχημένη συνταγή, τότε, ως δια μαγείας, θα λυνόταν το πρόβλημα.
«Μακάρι να ήταν έτσι… 100 φορές θα έβαζα τότε την υπογραφή μου! Αλλά δυστυχώς μόνον έτσι δεν είναι», τόνισε.
Το μόνο που μένει πλέον στον κ. Παπανδρέου είναι να κοιτάει τον πεσμένο βασιλιά στην σκακιέρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου