Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ανεβαίνει το Χρηματιστήριο και διαψεύδονται οι Κασσάνδρες της καταστροφής


Όπως ακριβώς τα γράψαμε χθες. Δικαιώνονται νωρίτερα από όσο θα περίμενε κανείς όλοι όσοι δεν άφησαν να περάσουν οι εκβιασμοί των κοινοτικών αξιωματούχων και της κυβέρνησης.  Και όσοι πόνταραν στο φόβο και τον πανικό των πολιτών ώστε να επιτευχθεί μια συναίνεση α λα καρτ που ήθελαν οι ξένοι δανειστές μας, θα πάθουν μεγάλο κάζο. Και μεταξύ αυτών πρώτος και καλύτερος ο Γ. Παπακωνσταντίνου που “άδειασε” τις τράπεζες με την περίφημη δήλωσή του ότι δεν θα υπάρχουν λεφτά στις 15 Ιουλίου.
Η Γερμανία σκέφτεται να εγκαταλείψει τη στάση της και την πρότασή της για μια πρόωρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέα δάνεια βοήθειας προς την Ελλάδα, αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη ανθρώπους που «γνωρίζουν την υπόθεση».
Στο δημοσίευμα αναφέρει ότι η συναίνεση του Βερολίνου στο να δανείσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, ακόμη και χωρίς το μοίρασμα του φορτίου και στους βραχυπρόθεσμους ομολογιούχους, θα βοηθούσε την Ευρώπη να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, προτού η χώρα «ξεμείνει» από ρευστό στα μέσα Ιουλίου.
Αρκετοί αξιωματούχοι από το Βερολίνο ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί μια λύση βραχυπρόθεσμα, που θα επιτρέπει μια πλήρη συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και ένα rescheduling ομολόγων αργότερα στη διάρκεια του έτους.
Ωστόσο, αξιωματούχοι από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, δηλώνουν πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσουν την έγκριση των κοινοβουλίων για επιπρόσθετη ελληνική βοήθεια, χωρίς κάποια μορφή ανάληψης χρέους από τους ιδιώτες επενδυτές.
Όπως γράφει το www.in.gr υψηλά κέρδη σημειώνει το Χρηματιστήριο την Τρίτη, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα πάρει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας από την ΕΕ, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο μίας αναδιάρθρωσης χρέους με «κούρεμα».
Στις 11:30 ο γενικός δείκτης κατέγραφε κέρδη 3,14% στις 1.279,24 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 18,5 εκατ. ευρώ. Το υψηλό της συνεδρίασης είναι οι 1.282 μονάδες.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε άνοδο 3,87%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχυόταν κατά 2,70% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης ήταν υψηλότερα κατά 3,72%.
Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ήταν υψηλότερα κατά 4,64%.
Στις μετοχές με τον υψηλότερο τζίρο ξεχώριζαν οι Εθνική (+5,19% στα 4,66 ευρώ), Eurobank (+7,67% στα 3,09 ευρώ), Alpha Bank (+5,15% στα 3,06 ευρώ) και ΟΠΑΠ (+2,62% στα 12,52 ευρώ).
Στο σύνολο των μετοχών που διακινούνταν, 69 ήταν σε θετικό έδαφος, 14 σε αρνητικό, ενώ 8 παρέμεναν αμετάβλητες.
Το spread του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς υποχωρούσε στις 1.313 μονάδες βάσης (-31 μονάδες σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς) και το επιτόκιο στο 16,16% (-0,22%).
Στο 2ετές ομόλογο, το επιτόκιο σημείωνε πτώση στο 25,13%, από 25,17%.
Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν ανοδικές τάσεις, ενώ ανοδικό άνοιγμα της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ δείχνουν τα futures.
Ο FTSE-100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ενισχυόταν κατά 0,71% στις 5.980,74 μονάδες, στο Παρίσι, ο CAC-40 σημείωνε κέρδη 0,99% στις 3.981,70 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ήταν υψηλότερα κατά 1,23% στις 7.248,27 μονάδες.
Στα ασιατικά χρηματιστήρια επικράτησαν ανοδικές τάσεις και στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei-225 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,99% στις 9.693,73 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου