Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Στην γλώσσα του ΓΑΠ η τακτική Σαμαρά είναι lose – lose για τον πρωθυπουργό




Έκδηλες ήταν οι προσπάθειες του συστήματος, μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, να μας πείσουν ότι δεν εξέλιπαν τα περιθώρια συναίνεσης.
Ο κ. Παπανδρέου  συνέχισε τις επιθέσεις φιλίας προς τον κ.  Σαμαρά. Πληροφορίες για νέα,  κατ΄ ιδίαν,  συνάντηση  έκαναν το γύρο των ΜΜΕ.
Ο Ολι Ρεν επαναλάμβανε, μονότονα, την ανάγκη  να στηρίξει και η αντιπολίτευση τα νέα μέτρα. Και ο κ. Παπανδρέου τον ακολουθούσε κάθε φορά που έκανε δηλώσεις , λες και έπαιρνε “γραμμή”.
Οι δημοσκοπήσεις της Κυριακής, εμφάνιζαν τον ελληνικό λαό, να επιθυμεί   τη συνεργασία Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για  βγεί η χώρα από το αδιέξοδα.
Μέχρι και γνωστοί επιχειρηματίες, επιστρατεύτηκαν για να κάνουν δηλώσεις υπέρ της συναίνεσης.
Όλες αυτές οι πιέσεις  και οι επιθέσεις ..αγάπης, απευθύνονταν στον  κ. Σαμαρά. Αυτόν θέλουν να εγκλωβίσουν, τις δικές τους αντιρρήσεις να κάμψουν. Γιατί ο κ. Παπανδρέου είναι πεπεισμένος ούτως ή άλλως. Και τα «εξαπτέρυγα» έχουν ήδη παραδώσει το πνεύμα, προκειμένου να γευτούν το νέκταρ της εξουσίας.
Σαν έτοιμοι από καιρό
Χθές βράδυ έκαναν τα πάντα για να μας πείσουν! Όποιος παρακολούθησε  τα δελτία ειδήσεων, νόμισε ότι ο Αρχηγός της Ν.Δ. θέτει κάποιες προϋποθέσεις, έτσι για το θεαθήναι, για να σώσει τα προσχήματα δηλαδή. Τον εμφάνισαν  σχεδόν έτοιμο, να βγεί στο μπαλκόνι μαζί με τον κ. Παπανδρέου και να αναλάβουν από αύριο να εφαρμόσουν αυτά που μας παραγγέλνει η τρόικα!
Είναι, όμως, έτσι; Έκανε πίσω ο Σαμαράς, με την ομιλία του στην Κ.Ο. ; Τα ξανασκέφθηκε τα πράγματα  ψύχραιμα το Σαββατοκύριακο και άλλαξε γνώμη; Υποχώρησε στις πιέσεις «φίλων και αντιπάλων»;
Τίποτα  δεν άλλαξε! Απλώς τα γνωστά κέντρα αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το  ναι του Σαμαρά, είπαν να κάνουν καλά αυτό που γνωρίζουν!  Δεν τους αρέσει η πραγματικότητα,  μας παρουσίασαν  μια εικονική πραγματικότητα!
Μείωση φόρων και επαναδιαπραγμάτευση
Πήραν, λοιπόν, επιλεκτικά  αποσπάσματα από την ομιλία του  στην Κ.Ο. τα επένδυσαν με τα δικά τους σχόλια και έτοιμο το προϊόν! “Ο Σαμαράς είναι σχεδόν έτοιμος να συμφωνήσει”!
Και που στήριξαν την  επιχειρηματολογία τους; Ο κ  Σαμαράς δήλωσε πως, αν ο κ. Παπανδρέου αποδεχθεί  την πρόταση του για  μείωση της φορολογίας, τότε υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης!
Όμως τι ακριβώς είπε ο Πρόεδρος της Ν.Δ.; Αντιγράφω από την ομιλία του: «Αν συζητούσατε και  το φορολογικό, για να πάμε να διαπραγματευθούμε μαζί με την Τρόϊκα, για να μειώσουμε τους φόρους, τότε θα υπήρχαν περιθώρια συναίνεσης. Για επαναδιαπραγμάτευση πάντοτε! Αν εσείς κάνετε τα αντίθετα, αν ανεβάσετε τη φορολογία, τότε δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης. Ούτε και συναίνεσης, βέβαια».
Που βρίσκεται, λοιπόν, η υποχώρηση; Η θέση του κ. Σαμαρά για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου παραμένει σταθερή.
Η παγίδα της ψηφοφορίας κατ΄άρθρον
Το δεύτερο σημείο …συναίνεσης …εντοπίστηκε στην πρόταση του κ. Σαμαρά να συζητηθεί το Μεσοπρόθεσμο  κατ’ άρθρον. Όπως ψηφίζονται δηλαδή όλα τα  νομοσχέδια! Και τι μας είπαν οι θιασώτες της συναίνεσης; Η θέση αυτή συνιστά …υποχώρηση, γιατί έτσι ο Σαμαράς θα ψηφίσει άρθρα του νομοσχεδίου με τα οποία συμφωνεί! Στα σοβαρά τώρα, δεν αναρωτήθηκαν γιατί ο κ. Παπανδρέου θέλει να φέρει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο ως ένα άρθρο; Προφανώς γιατί ξέρει ότι δεν θα περάσει από την τους βουλευτές του!
Η πρόταση αυτή του κ. Σαμαρά, παγιδεύει τον πρωθυπουργό για τους εξής λόγους:
Αν  αρνηθεί την πρόταση Σαμαρά τότε όχι μόνο αυτοδιαψεύδεται , αλλά επιβεβαιώνει  ότι το αίτημα της συναίνεσης είναι προσχηματικό.
Όμως, και ακόμα δεχθεί να το κάνει, τότε θα δείξει ότι σύρεται πίσω από τις προτάσεις του αρχηγού της Ν.Δ.;
Τρίτον, έστω ότι γίνονται ξεχωριστές ψηφοφορίες, είναι βέβαιος ο Πρωθυπουργός ότι θα έχει μαζί του τους Βουλευτές του;  Το πιθανότερο  είναι να υπάρξουν τόσες διαφοροποιήσεις που θα πιστοποιήσουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να πείσει το κόμμα του, θα πείσει την αντιπολίτευση;
Όποιος αμφιβάλλει για την ορθότητα της τακτικής Σαμαρά ας διαβάσει την προηγούμενη είδηση που κάνει λόγο για τους δέκα (προς το παρόν) βουλευτές που διαμηνύουν ότι δεν θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο!
Όπως σχολίασε αλλού  χθες το βράδυ και ο Φάκτορας, “η τακτική του Σαμαρά είναι lose- lose για τον ΓΑΠ
Οι αποκρατικοποιήσεις
Το τρίτο σημείο που εμφανίστηκε να …υποχωρεί ο κ. Σαμαράς, ήταν στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Εδώ, λίγο-πολύ μας είπαν ότι είναι διατεθειμένος να μπεί στη λογική επιλογής προσώπων κοινής αποδοχής τα οποία και θα αναλάβουν να «τρέξουν τις αποκρατικοποιήσεις». Δηλαδή, εμφανίζουν τον Πρόεδρο της Ν.Δ έτοιμο  να κάνει κάποια συναλλαγή σ’ ένα μεγάλο deal! Ουδέν αναληθέστερον.
Πάλι  είπαν  την αλήθεια που τους εξυπηρετούσε. Πρώτον, οι αποκρατικοποιήσεις είναι στο πρόγραμμα του Ζαππείου. Δεύτερον, όταν ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα στην συνάντηση των αρχηγών, ο κ. Σαμαράς του απάντησε ότι δεν χρειάζεται τη συμφωνία ουδενός, αλλά αν θέλει, ας περάσει τις επιλογές του  από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σε τι συνίσταται η υποχώρηση;
Οι …εσωτερικές πιέσεις
Το τελευταίο  επιχείρημα  για να στηθεί το σκηνικό της υποχώρησης, ήταν οι εσωτερικές πιέσεις. Μάλιστα ο κ. Παυλόπουλος στο Alter μας είπε, με τη  βεβαιότητα Πυθίας, ότι ο κ. Σαμαράς δεν έδωσε το λόγο στους βουλευτές  γιατί  φοβήθηκε τις διαφοροποιήσεις επειδή πολλοί είναι υπέρ της συναίνεσης. Έτσι γενικά και αόριστα! Ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε, Απλώς αφήνουμε να αιωρείται η υποψία.
Στο MEGA, είδα  και μια δήλωση του κ. Αβραμόπουλου. Τι  είπε ο κ. Αντιπρόεδρος; «Σήμερα ο Αν. Σαμαράς με την ομιλία του στην Κ.Ο. της ΝΔ επανατοποθέτησε το πλαίσιο για να ξεκινήσει και πάλι από πιο σίγουρη και σταθερή βάση η συζήτηση για τη συναίνεση ουσιαστική και με προοπτική.»
Βέβαια στη συνέχεια ο κ. Αντιπρόεδρος πρόσθεσε ότι «Στη σφαίρα της παραπολιτικής ανάγονται δημοσιεύματα  που αναφέρονται ότι διαφωνώ με τη στάση που έχει κρατήσει η ΝΔ για το θέμα και δεν έχουν καμία βάση.»
Τι συμπέρασμα βγάζω από τις δηλώσεις αυτές; Ο κ. Αβραμόπουλος, θέλει να διαφοροποιηθεί, αλλά δεν τολμάει! Κάνει ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω! Πιθανότατα υπάρχουν και άλλοι που σκέφτονται έτσι μέσα στη Ν.Δ.  Είτε επειδή δεν αντέχουν στις πιέσεις, είτε επειδή είναι κολλημένοι με την εξουσία, είτε επειδή το πιστεύουν!  Τα στελέχη προφανώς και δικαιούνται να έχουν άποψη και αυτό είναι απολύτως υγιές και φυσιολογικό για ένα μεγάλο κόμμα. Όμως, αρχηγός της Ν.Δ. είναι ο Αντώνης Σαμαράς και αυτός εκφράζει την επίσημη γραμμή του κόμματος. Δηλαδή η θέση της Κυβέρνησης για τη ΔΕΗ είναι αυτή που εκφράζει ο κ. Παπανδρέου, ή η άποψη του βουλευτή Αθανασιάδη;

Συναίνεση σε λάθος συνταγή και ανίκανη κυβέρνηση;
Ο παλιός φίλος του πρωθυπουργού κ. Κοτζιάς είπε ότι αν ο κ. Σαμαράς προσφέρει  συναίνεση στον κ. Παπανδρέου, είναι σαν να υπογράφει το πολιτικό του τέλος. Συμμερίζομαι την άποψη αυτή. Όχι μόνο γιατί το μνημόνιο απεδείχθη μια λάθος συνταγή, αλλά γιατί αυτά που μας ετοιμάζουν με το Μεσοπρόθεσμο θα ολοκληρώσουν ένα έγκλημα. Αν για το πρώτο μνημόνιο υπήρχε η δικαιολογία ότι δεν ξέραμε, για το δεύτερο δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία.
Στην Ελλάδα είχαμε μια πρόσθετη ατυχία. Εκτός από τη λάθος συνταγή βρίσκεται στην εξουσία  και μια ανίκανη κυβέρνηση.
Όταν η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν εμπιστεύεται την  κυβέρνηση Παπανδρέου να μας βγάλει από την κρίση, είναι δυνατόν να την εμπιστευτεί ο κ. Σαμαράς; Να συναινέσει στην αποτυχία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου