Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Στροφή στους έμπειρους θα επιχειρήσει ο ΓΑΠ



Μπορεί να μην είναι η πρώτη του προτεραιότητα, αλλά ο ανασχηματισμός παραμένει στα σχέδια του πρωθυπουργού αμέσως μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Και θα το κάνει διότι αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να βγει ούτε αυτό το πρόγραμμα όταν ο αρμόδιος για να το υλοποιήσει υπουργός Οικονομικών δεν μιλά ούτε με τους Έλληνες συναδέλφους του, ούτε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του! Άλλωστε είναι πανθομολογούμενο ότι το κυβερνητικό σχήμα δεν τραβάει και κυριαρχούν οι αντιπαλότητες και οι διαφωνίες ανάμεσα στους υπουργούς. Ειδικά δε το οικονομικό επιτελείο και τα «παιδιά του Γιώργου» έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα.
Ο Γιώργος χρειάζεται ένα «νέο ξεκίνημα» και για να πείσει τον διεθνή παράγοντα και για να ξεγελάσει τους Έλληνες. Το ερώτημα είναι «με ποιους». Στα συρτάρια του είναι πολλές οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί.
Μία τουλάχιστον στενή ομάδα συνεργατών του (από αυτούς που έχουν εκλεγεί βουλευτές…) και τον στηρίζουν, αλλά δεν είναι οι «κηπουροί» του, προτείνει την στροφή στην ασφάλεια και την εμπειρία. Π.χ να ενταχθούν στο οικονομικό επιτελείο πρόσωπα όπως η Βάσω Παπανδρέου, ενδεχομένως ο Γιώργος Φλωρίδης, ή ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Προτείνει δε να περάσουν σε δεύτερο πλάνο, αλλά να μην αποπεμφθούν, οι προσωπικές επιλογές του ΓΑΠ, ώστε να μειωθεί η φθορά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Η εισήγηση αυτή έχει σημασία διότι δείχνει και τις συμμαχίες που διαμορφώνονται στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα που – μην το ξεχνάμε – βράζει. Για παράδειγμα μία συμμαχία της ομάδας των 15 – 20 «διαμαρτυρομένων» βουλευτών (που «πυροβολούν» τον Παπακωνσταντίνου με ερωτήσεις) με τον σκληρό πυρήνα των «προεδρικών», θα δημιουργούσε νέες ισορροπίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου