Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Αλματωδώς αυξάνεται πλέον το δημόσιο χρέος



Δεν αποτελεί πλέον είδηση ότι ο προϋπολογισμός που συνέταξε πριν μερικούς μήνες η κυβέρνηση, έχει πέσει έξω. Ούτε πως το οικονομικό επιτελείο δικαιολογεί τον εκτροχιασμό με την ύφεση, που όπως λέει ήταν μεγαλύτερη από ότι την υπολόγιζε.
Έτσι και τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο τετράμηνο κανονικά δε θα έπρεπε να τα γράψουμε. Γιατί να ανησυχήσουμε τον κόσμο; Γιατί να μάθει ότι η κυβέρνηση είναι η πιο αποτυχημένη των τελευταίων ετών; Και γιατί να διαβάσει για ακόμη μια φορά ότι δεν είχαν υπολογίσει ότι η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι περίμεναν; Μήπως γι’ αυτό πληρώνονται, για να κάνουν προβλέψεις;
Προς ενημέρωση σας λοιπόν τα έσοδα έχουν βουλιάξει και στο 4μηνο εμφανίζουν μείωση 9,1% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010.
Αν περιμένατε να δείτε μείωση στις κρατικές δαπάνες γελιέστε. Αύξηση 3,6% σε ετήσια βάση.
Έτσι, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 7,24 δισ. ευρώ έναντι στόχου 6,92 δισ. ευρώ και ελλείμματος 6,37 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Τα συνολικά έσοδα υστερούν έναντι του στόχου κατά 1.27 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 942 εκατ. ευρώ. Με λίγα λόγια έχουμε μια μαύρη τρύπα η οποία και επισήμως είναι πάνω από 1,2 δισ και η οποία πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,6% καθώς σύμφωνα με το υπουργείο δόθηκαν 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων ενώ είναι αυξημένες οι δαπάνες για τόκους κατά 480 εκατ. ευρώ. Οσο για τις πρωτογενείς δαπάνες που αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών είναι μειωμένες κατά 0,8% ή κατά 128 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν εντυπωσιακή μείωση κατά 42,5% ή 980 εκατ. ευρώ. Δε γίνεται δηλαδή κανένα έργο, δεν υπάρχει καμιά ανάπτυξη και η κυβέρνηση επιλέγει την εύκολη λύση να κόβει από το ΠΔΕ.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ότι και να ανακοινώσει η κυβέρνηση μετά το υπουργικό θα είναι δώρο άδωρο. Εδώ δεν μπορούν να φέρουν βόλτα τον προϋπολογισμό και πέφτουν συνέχεια έξω, θα καταφέρουν να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου