Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Φοροκαταιγίδα για μαθητευόμενους μάγους



Το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας θα έρθει να επικυρώσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο, για ακόμη μια φορά δεν έχει κανένα αναπτυξιακό σχεδιασμό αλλά μόνο φόρους, φόρους, φόρους και στο βάθος απολύσεις.
Άλλωστε, πρέπει να βρεθούν 23 δις μέχρι το 2015 και τουλάχιστον 6 δις ευρώ μόνο για φέτος εξαιτίας της αστοχίας του προϋπολογισμού.
Όπως διαρρέεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο έρχεται φορο-καταιγίδα στην ακίνητη περιουσία με νέα έκτακτη εισφορά και αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών από τον Σεπτέμβριο.
Μεγάλο πλήγμα θα υποστούν και οι περίπου ένα εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς ασκούνται πιέσεις για κατάργηση του αφορολόγητου. (Για να μην ξεχνιόμαστε, πάντως, ανάλογο μέτρο είχε υϊοθετήσει και ο Γ. Αλογοσκούφης αλλά το πήραν πίσω σε λίγους μήνες).
Αν δε διαψευστούν τα σενάρια, αναμένεται σοκ και για τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους καθώς μπορεί το αφορολόγητο να μειωθεί από τα 12 στα 10 χιλ. ευρώ ή και παρακάτω.
Εάν τελικά το υπουργείο Οικονομικών υιοθετήσει αυτό το μέτρο, τότε ο συντελεστής του φόρου για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος θα είναι (το πιθανότερο) 10% ή 15% ή 18%. Διευρύνεται έτσι η φορολογική βάση με τα γνωστά υποχείρια να πληρώνουν το μάρμαρο.
Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα υπάρχει σχέδιο έκτακτης εισφοράς στην ατομική ακίνητη περιουσία, αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ και μείωση του αφορολόγητου ορίου των 400.000 ευρώ σε 250.000 με 200.000 ευρώ. Συζητείται ακόμα η θέσπιση κοινού αφορολόγητου ορίου για τους συζύγους, δηλαδή, για παράδειγμα να έχουν και οι δύο μαζί αφορολόγητο 400.000 (από 200.000 έκαστος).
Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αυξηθούν, κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο, ενώ το ποσοστό αύξησης κατά μέσο όρο αναμένεται να ξεπεράσει το 30%.
Τα αυθαίρετα είναι επίσης μια καλή πηγή εσόδων καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο έμμεσης νομιμοποίησής τους με μείωση των προστίμων και στόχο της είσπραξη 15-2 δις ευρώ.
Σε ότι αφορά τις φοροαπαλλαγές, αναμένεται να κοπούν σε όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να πάει και στα 40.000 ευρώ.
Επιπλέον, θα μεταταγούν προϊόντα και υπηρεσίες από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%.
Όσους φόρους και να βάλουν, όμως, το ζήτημα είναι ποιοι θα τους πληρώσουν. Δεν αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν χρήματα στον κόσμο; Αντί να κυνηγήσουν τους μεγαλοοφειλέτες (για τους οποίους έχουν υποσχεθεί ότι θα τους σκίσουν στους ελέγχους) ξαναχτυπούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Εύκολη λύση για μαθητευόμενους μάγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου