Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Αλλαγή πορείας πριν να είναι αργά


Η νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά τρεις βαθμίδες, από τον διεθνή οίκο Fitch, η οποία έχει ως συνέπεια οι τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου να κατατάσσονται σε κατηγορία (Β+), χαμηλότερη και από τα λεγόμενα «σκουπίδια», αποτυπώνει απλώς την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην οικονομία, αλλά και στη λειτουργία της κυβέρνησης Παπανδρέου. Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει, με τον πλέον δραματικό τρόπο, την καταστροφή στην οποία οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση του Μνημονίου.
Την ώρα που η αγορά έχει καθηλωθεί σε ένα φαύλο – κύκλο ύφεσης και τα νοικοκυριά δοκιμάζονται σκληρά από τα πρωτοφανή, ακραία μέτρα, το μεσοπρόθεσμο...... δημοσιονομικό πρόγραμμα βρίσκεται στον αέρα παρά τις διαβεβαιώσεις του οικονομικού επιτελείου. Η κυβέρνηση δείχνει ανίκανη να ανταποκριθεί στο ρόλο της, με έναν πρωθυπουργό εμφανώς αδύναμο ακόμη και να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά τις εγγυήσεις που ζητά η τρόϊκα για τη συνέχιση του δανεισμού. Δεν θα πρέπει, πάντως, να παραγνωρίσουμε και το γεγονός ότι η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη σχετικά με το μοντέλο της νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η προειδοποίηση του οίκου Fitch, ότι, σε περίπτωση που δεν εκπονηθεί ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο και αξιόπιστο νέο πρόγραμμα δανεισμού από ΕΕ και ΔΝΤ, η αξιολόγηση της χώρας θα υποχωρήσει στην περιοχή του "CCC", υποδηλώνει ρητά ότι η στάση πληρωμών είναι ιδιαίτερα πιθανή. Αλλωστε, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μιά επιμήκυνση της ωρίμανσης των υφιστάμενων τίτλων θα θεωρούνταν από τη Fitch ως χρεοκοπία.
Με τα δεδομένα αυτά, είναι φανερό ότι η μόνη λύση για την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι η επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων για την αναγκαία αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής. Η καταστροφική για τη χώρα και τους πολίτες, αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου θα πρέπει το ταχύτερο να δώσει τη θέση της σε μια εναλλακτική, αξιόπιστη και ρεαλιστική πρόταση, η οποία υπάρχει. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις, αναπτυξιακά μέτρα και με οχήματα τη μείωση της φορολογίας και την προστασία του εισοδήματος, υπάρχει ελπίδα να τονωθεί η αγορά, να ανασάνει η κοινωνία και να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου