Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Πόσο αξίζουν σήμερα τα “ασημικά” της χώρας;



Ας υποθέσουμε ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού κι ας πιστέψουμε την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει σωτηρία παρά μόνο αν πουλήσει κρατικές εταιρείες και ακίνητα. Ας πούμε μια φορά έτσι για να κάνουμε το χατίρι του κ./ Παπανδρέου “δεν πειράζει, αντί να χρεοκοπήσουμε ας πουλήσουμε τα ασημικά της οικογένειας”. Αν είναι η μόνη λύση για το καλό της χώρας ας πάει και το παλιάμπελο που λέει κι ο σοφός λαός.
Το πρόβλημα την παρούσα στιγμή, όμως, είναι η αποτίμηση των ασημικών. Πόσο κοστίζουν τα φιλέτα της χώρας; Πόσο κοστίζει χρηματιστηριακά ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, Η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ αλλά και πόσο αξίζουν μοναδικά ακίνητα τα οποία πριν μερικά χρόνια, όταν η κτηματαγορά δεν ήταν σε ύφεση αποτιμώνταν έναντι πολλών δισ. ευρώ.
Αν η κυβέρνηση, πιεζόμενη από τους ξένους, πουλήσει σήμερα με τις υπάρχουσες τιμές θα χάσει τεράστια έσοδα.
Για παράδειγμα, αν πουληθεί σήμερα ο ΟΠΑΠ θα πουληθεί με χρηματιστηριακή τιμή 12,82 ευρώ ενώ πριν ένα χρόνια ήταν στα 17 ευρώ.
Άλλο παράδειγμα: Αν πουληθεί ένα οικόπεδο που πριν πέντε χρόνια κόστιζε 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σήμερα ζήτημα να πιάσει τα μισά λεφτά.
Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μα γιατί η κυβέρνηση, ανίκανη να διαπραγματευτεί με τους δανειστές μας ετοιμάζεται να ξεπουλήσει με σημερινές τιμές και χωρίς να βάζει εγγυήσεις για το μέλλον. Πώς κάνουν για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο. Πουλιέται κάποιος παίχτης αλλά η ομάδα του κρατά το δικαίωμα αν ξαναπουληθεί να πάρει ένα ποσό.
Η κυβέρνηση λοιπόν τι θα μπορούσε να κάνει.
Για τις μεν εταιρείες – φιλέτα θα μπορούσε να ζητήσει επιπλέον ποσό σε περίπτωση που σε κάποιο χρονικό διάστημα η τιμή της μετοχής εκτιναχθεί. Αν μια εταιρεία που κόστιζε 20 ευρώ/μετοχή και σήμερα κοστίζει 8 ευρώ τότε το κράτος θα χάσει τεράστια ποσά. Αν βάλει όρο, όμως, ότι θα πάρει επιπλέον χρήματα σε περίπτωση που ανέβει η χρηματιστηριακή της αξίας, η χασούρα θα είναι μικρότερη.
Επίσης, σε ένα ακίνητο, λόγω της μεγάλης κρίσης στην κτηματαγορά, οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές. Δε θα μπορούσε λοιπόν να μπει ως εγγύηση να διεκδικήσει η Ελλάδα κι άλλα χρήματα από τις αξιοποίησή των πωληθέντων ακινήτων ή όταν οι τιμές πώλησης ανέβουν;
Γιατί οι μαθητευόμενοι μάγοι δεν τα σκέφτονται όλα αυτά;
Ίσως κάποιος πρέπει να τους ξυπνήσει διότι αν πουλήσουν τώρα σε τέτοιες τιμές θα έχουν διαπράξει έγκλημα το οποίο εκτός από ηθικό κατά της χώρας ενέχει και ποινικό χαρακτήρα και το Ειδικό Δικαστήριο δεν θα είναι έκπληξη στο άμεσο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου