Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Άρχισαν και τα όργανα στο Αιγαίο



Κυανό η ελληνική ασκηση, ερυθρό η τουρκική
Χωρίς να επιχαίρω, τα πράγματα με την άσκηση «ΙΩΝΑΣ 2011» εξελίσσονται οπως τα είπαμε:  Θύμωσε ο αγάς κι έκοψε τ΄..............  του
Η Τουρκία «κατήγγειλε» την ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ δια της οποίας ανεκοινώθη η ασκηση SAR “IΩΝΑΣ 2011» του ΠΝ και της ΠΑ, «δεν απεδέχθη» την διευκρινιστική αντι-ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ και πρός εμπέδωση των αντιρρήσεων της εκτελεί απο σήμερα μεγάλη αεροναυτική ασκηση στην περιοχή ανάμεσα Ρόδο – Καστελόριζο.
Γράψαμε : «Ως εδώ εχομε τον συνήθη «πόλεμο» ανταλλαγής ΝΟΤΑΜ, γνωρίζωμε ομως οτι η Τουρκία δεν διστάζει να υποστηρίξει εμπράκτως και με στρατιωτική ισχύ τις διεκδικήσεις της». Και πράγματι η γειτονική χώρα δεν διστάζει να δηλώσει  εμπρακτα τις διαφωνίες της και να τάμει την περιοχή της ελληνικής ασκήσεως οπως βλέπομε στον χάρτη (κυανό η ελληνική ασκηση, ερυθρό η τουρκική).
Γράψαμε επίσης πώς ολα είναι ανοικτά και αυτό προκύπτει αβίαστα απο τα παραπάνω. Μένει βεβαίως να δούμε την ελληνική αντίδραση σήμερα – αύριο στις ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ παραβιάσεις – παραβάσεις του FIR ού μήν και των χωρικών υδάτων στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.
Εκτιμώ οτι η τουρκική ασκηση θα επαναληφθεί σε στενή χρονική σύμπτωση με τον ΙΩΝΑ 2011 (υπάρχουν σχετικές  NAVTEX και ΝΟΤΑΜ που δεν παραθέτω για λόγους χώρου και δηλώνουν πληθώρα ασκήσεων μετά και ανευ πυρών εως το τέλος Ιουνίου) και προφανώς πρόκειται για ενα «τέστ» των ελληνικών αντοχών και της επιμονής να διεξαχθεί η ασκηση ΙΩΝΑΣ 2011 ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου