Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ο Γολγοθάς του ΓΑΠ ξεκινά την Δευτέρα



Η εβδομάδα των Παθών, ο Γολγοθάς αλλά όχι η Ανάσταση, ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα. Η κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία να δείξει στην τρόικα ότι θα επιτύχει μια σχετική πολιτική συναίνεση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη.
Όπως φαίνεται δεν επιλέγεται το διάγγελμα από τον πρωθυπουργό (αν και δεν αποκλείεται), για να μην δραματοποιηθεί η κατάσταση. Το δράμα και το κλάμα ο Γ. Παπανδρέου θα το κρατήσει για τους πολιτικούς αρχηγούς που θα καλέσει αμέσως μετά, ουσιαστικά για τον εξής ένα: τον Αντώνη Σαμαρά. Αφού Παπαρήγα και Τσίπρας δε θέλουν ούτε να τον βλέπουν, ο Καρατζαφέρης είναι σύμμαχος πολύτιμος, όπως και η Ντόρα, η δραματοποίηση θα γίνει στη συνάντηση με τον αρχηγό της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός θα θέσει και πάλι διλήμματα σε όλους, θα κρεμάσει πάνω τους της χρεοκοπίας και θα ζητήσει πολιτική νομιμοποίηση για να προωθήσει τα πολύ σκληρά μέτρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ότι πει πάντως, θα το πει για να το ακούσουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που περιμένουν να δουν κι αυτοί τι θα λέει το νέο, το ξαναγραμμένο Πρόγραμμα για την περίοδο 2012-2015.
Για τα μάτια του κόσμου, ο πρωθυπουργός προτίθεται να υιοθετήσει και προτάσεις των άλλων κομμάτων, κυρίως να πάρει προτάσεις που έκανε ο Αντ. Σαμαράς στο Ζάππειο 2. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ στο Mega ο Χρ. Πρωτόπαπας είπε ότι “συμφωνούμε με τα 2/3 του Ζαππείου” (!).
Δεν αποκλείεται, επίσης, αμέσως τις επόμενες ημέρες μετά το Μεσοπρόθεσμο, να ανακοινώσει και τον ανασχηματισμό θέλοντας να δείξει ότι γίνεται νέο ξεκίνημα με ανθρώπους που θα μπορούν να υπηρετήσουν τα νέα μέτρα.
Πάντως, το βασικό πρόβλημα και ο πονοκέφαλος για το ΠΑΣΟΚ είναι η στάση των κυβερνητικών βουλευτών στις προτάσεις της κυβέρνησης, στην ουσία στις απαιτήσεις της τρόικας. Αν μείνουν σταθεροί στις απόψεις τους ορισμένοι «πράσινοι» βουλευτές για διάφορα θέματα, όπως π.χ. την πώληση της ΔΕΗ, τότε οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να είναι ραγδαίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου