Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ο “θερμόαιμος κούνελος” και οι “σοσιαλιστές της σαμπάνιας”


Η αλήθεια είναι ότι η ζωή του Ντομινίκ Στρος Καν δεν υπήρξε ποτέ βαρετή. Από σκάνδαλο σε σκάνδαλο. Πριν προλάβει να ξεχαστεί το ένα, έμπλεκε στο επόμενο. Ερωτικά αλλά και οικονομικά (όπως αυτό που τον ανάγκασε να παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών, για το οποίο και δικάστηκε, αλλά αθωώθηκε). Πάντοτε όμως έβγαινε αλώβητος. Και οι Γάλλοι πάντα τον συγχωρούσαν. Ακριβώς όπως η πολλάκις απατημένη σύζυγος, Αν Σενκλέρ. Η αδυναμία του για τις γυναίκες και τη χλιδή ήταν γνωστές, εξ ου και ο χαρακτηρισμός «σοσιαλιστής της σαμπάνιας» (champagne socialist) που του είχαν αποδώσει, αλλά και το παρατσούκλι «θερμόαιμος κούνελος».
Στην Ελλάδα πάντως οι σοσιαλιστές σύντροφοί του είχαν μεγάλη αδυναμία. Από τον ΓΑΠ και τον Γ.Παπακωνσταντίνου, που τον είχαν καλέσει και στο ΙΣΤΑΜΕ για να τους κάνει σεμινάρια, μέχρι τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Ο τελευταίος είχε παρουσιάσει το 2006 το βιβλίο του «Η φλόγα και η στάχτη» από τις εκδόσεις Λιβάνη και είχε προβλέψει ότι ο Στρος Καν, «ως επίγονος του Ναπολέοντα και του Ντε Γκολ, έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας».
Ο πιο καλός Έλληνας φίλος του, όμως, ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο δικός μας «champagne socialist», ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν πολύ περήφανος για την φιλία τους και επεδίωκε να συνομιλεί μαζί του με κάθε ευκαιρία. Οι πληροφορίες ότι ταξιδεύει για το νησί Ρίκερς, προκειμένου να του πάει τσιγάρα, ελέγχονται ως ανακριβείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου