Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Από το Δεκέμβριο του 2009 είχε συναινέσει ο πρωθυπουργός για απολύσεις στο δημόσιο


Πριν ακόμα ανακοινώσει την προσφυγή στο ΔΝΤ και τον μηχανισμό «στήριξης» ο Γ.Παπανδρέου είχε συμφωνήσει για απολύσεις στον δημόσιο τομέα και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Τόσο ο Ντομινίκ Στρος Καν, όσο και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ και της Ε.Ε του είχαν απαντήσει από το Δεκέμβριο του 2009 (όταν τους είχε ρωτήσει διερευνητικά –υποτίθεται- για το τι θα χρειαστεί να κάνει για να λάβει οικονομική στήριξη) ότι θα ζητούσαν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα. Ο Γ.Παπανδρέου είχε συμφωνήσει.
Η τρόικα όμως, που δεν είναι το εκλογικό σώμα των Ελλήνων για να αρκείται στα λόγια, ζητούσε πιεστικά από την επομένη να δει στην πράξη όσα της υποσχέθηκε. Τότε ο ΓΑΠ ξεκίνησε με τους φορτηγατζήδες (γιατί ήταν οι μόνοι που δεν είχαν «άκρες» για να ασκούν πιέσεις στο Μαξίμου, όπως έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού σε δημοσιογράφους) και επιχείρησε να αγοράσει χρόνο.
Η τρόικα όμως συνέχιζε να πιέζει. Πέρασαν το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά τίποτα δεν έγινε. Η τρόικα τους έκανε παρατήρηση ότι το νομοσχέδιο ήταν πολύ γενικό. «Θα το συγκεκριμενοποιήσουμε με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους» τους είπαν, αλλά ακόμα δεν τις έχουν δει. Κι αφού εξάντλησαν ότι δικαιολογία είχαν, άρχισαν τα μυξοκλάματα ότι εκείνοι θέλουν, αλλά έχουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και δεν μπορούν να το περάσουν.
Το ίδιο είπαν και για τις αποκρατικοποιήσεις, τα ίδια και για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, όπου στην πραγματικότητα οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά επειδή δεν μπορούν να τους πουν ότι «δε μας αφήνουν οι δικοί μας» τα έριξαν στην αντιπολίτευση και ζητάνε τώρα από τον Όλι Ρεν και την τρόικα να ….μαλώσει τα κακά παιδιά της Ν.Δ. και να τους αναγκάσει να…. «τους παίξουν»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου