Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Στο απόσπασμα και πάλι μισθωτοί και συνταξιούχοι



Νέες «οριζόντιες» περικοπές μισθών και πλήρη κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, μειώσεις συντάξεων, επιβολή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων και αυξήσεις σε υφιστάμενους φόρους θα περιλαμβάνει το «πακέτο» των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εντός του τρέχοντος έτους. Επιδίωξή της είναι τώρα πλέον να διασώσει το φετινό Προϋπολογισμό από τον πλήρη εκτροχιασμό, αλλά και να εμφανιστεί ότι κατάφερε να… εξευμενίσει τις «δάνειες δυνάμεις» του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που -με τις ευλογίες της κυβέρνησης- φέρονται να έχουν αποθρασυνθεί και απειλούν πλέον τη χώρα μας με πλήρη περιορισμό της εθνικής της κυριαρχίας!

Η «διαρροή» πληροφοριών περί πιέσεων της Τρόικας για άμεσες καταργήσεις δημοσίων οργανισμών και μαζικές απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων που απασχολούνται στους οργανισμούς αυτούς εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα κυβερνητικά σχέδια, τα οποία στοχεύουν στο να εμφανιστεί η νέα προωθούμενη «οριζόντια» περικοπή μισθών και συντάξεων ως η λιγότερο «επώδυνη» λύση.

Η εμφάνιση της κατάστασης ως άκρως δραματικής και η σκόπιμη «διαρροή πληροφοριών», ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα περιθώρια διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποτραπεί η εφαρμογή των σκληρών όρων που θέτει η Τρόικα του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ για να επιτρέψει την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ και την απρόσκοπτη αναχρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της Ελλάδος για το διάστημα από την 1η-1-2012 μέχρι την 30ή-6-2013 μέσω ενός νέου δανείου ύψους 60 δισ. ευρώ, ευνοούν την καλλιέργεια του κατάλληλου ψυχολογικού κλίματος στον ελληνικό λαό, ώστε όχι μόνο να μην αντιδράσει δυναμικά απέναντι στις νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά να τις δεχθεί και ως … λύτρωση! Με την ίδια λογική, σχεδιάζεται να επιβληθούν και οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς επίσης και οι αυξήσεις σε ήδη υφιστάμενους φόρους.

Αναιρούν τις υποσχέσεις

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να εντάξει στο νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ, που προωθεί για τη στήριξη του Προϋπολογισμού του 2011, τα ακόλουθα μέτρα:

1 Την κατάργηση των «υπολειμμάτων» του 13ου και του 14ου μισθού για 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, δηλαδή για τους εργαζομένους στα υπουργεία, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους δικαστικούς λειτουργούς, τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους πυροσβέστες, τους ιατρούς του ΕΣΥ, τους διπλωματικούς υπαλλήλους, τους πανεπιστημιακούς, τους καθηγητές ΤΕΙ, τους ερευνητές, τους ιατροδικαστές και τους λοιπούς δημόσιους λειτουργούς. Τα ποσά των 250, 250 και 500 ευρώ που απέμειναν από το Δώρο του Πάσχα, το επίδομα θερινής αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων, αντίστοιχα, θα καταργηθούν πλήρως από την 1η Ιουλίου 2011. Από το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ φέτος.

2 «Οριζόντιες» περικοπές επιδομάτων 10%-20% για τους 250.000 λειτουργούς του Δημοσίου, δηλαδή για τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους πυροσβέστες, τους ιατρούς του ΕΣΥ, τους διπλωματικούς υπαλλήλους, τους πανεπιστημιακούς, τους καθηγητές ΤΕΙ, τους ερευνητές, τους ιατροδικαστές και τις λοιπές κατηγορίες λειτουργών. Η εξοικονόμηση από την εφαρμογή του μέτρου υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ για φέτος.

3 Μειώσεις στις συντάξεις του Δημοσίου μέσω των περικοπών στα λεγόμενα «συντάξιμα» επιδόματα των εν ενεργεία κρατικών υπαλλήλων και λειτουργών και της πλήρους κατάργησης της 13ης και της 14ης σύνταξης! Για τους πολιτικούς συνταξιούχους του Δημοσίου, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς των 142 ευρώ και του επιδόματος ευθύνης που λαμβάνουν οι εν ενεργεία θα σημάνει αυτομάτως τη μείωση των αποδοχών τους, επειδή τα δύο αυτά επιδόματα υπολογίζονται και στις συντάξεις! Εξαίρεση από την κατάργηση των «υπολειμμάτων» της 13ης και της 14ης σύνταξης μπορεί να ισχύσει μόνο για τους χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ.
4 Την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και για τους 200.000 εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, από όπου εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν άμεσα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ!

5 Νέες περικοπές των μηνιαίων αποδοχών κατά 10%-15%, επίσης, για τους εργαζομένους στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους δημοσίους οργανισμούς, με στόχο την εξοικονόμηση άλλων 400 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου