Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

«Καπετάνιος» του... Τιτανικού ο αγαπημένος της διαπλοκής



Η στήριξη που ανακοίνωσε χθες στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Ανδρέας Λοβέρδος επιταχύνει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται πλέον ενώπιον τελεσιγράφου για να παραδώσει τα ηνία (σε πρώτη φάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) κατά την αυριανή συνεδρίαση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κατά τρόπο προκλητικό και απαράδεκτο, οι δύο δελφίνοι ανακοίνωσαν τη συμπόρευσή τους, χρησιμοποιώντας την αίθουσα και το βήμα του υπουργείου Οικονομικών και δείχνοντας ότι γι’ αυτούς το κράτος ταυτίζεται με το κόμμα!

Την ίδια ώρα το προβάδισμα που αποκτά ο κ. Βενιζέλος για την ηγεσία του βυθιζόμενου ΠΑΣΟΚ προκαλεί χαμόγελα στα ισχυρά κέντρα της διαπλοκής, αφού ανέκαθεν περιέθαλπαν με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα τον νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

 Η «συμπόρευση», που δείχνει την πόρτα εξόδου από το κόμμα στον Γ. Παπανδρέου, έγινε μάλιστα ερήμην του, καθώς επιστρέφει σήμερα από το Ισραήλ και φέρεται έντονα ενοχλημένος. Από την Ιπποκράτους επέμεναν αμήχανα ότι “υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις από τα όργανα του κόμματος». Ο κ. Παπανδρέου ενδέχεται πάντως είτε να δηλώσει ότι αποχωρεί είτε να συμφωνήσει σε επίσπευση των διαδικασιών, κάτι που έδειξε να βλέπει θετικά ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Πυκνώνει πλέον και η κινητικότητα στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο για τη δημιουργία του άλλου πόλου.

Από τους άλλους δελφίνους, καθόλου ευτυχής δεν ήταν χθες ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Επίσης, καθόλου δεν εξεπλάγη από τη χθεσινή εξέλιξη η Λούκα Κατσέλη, που επιμένει στην υποψηφιότητά της, συνεχίζοντας τις επαφές με βουλευτές. Πολλές πιθανότητες συγκεντρώνουν και οι κ. Καστανίδης και Παπουτσής, ενώ οι τρεις επρόκειτο να συναντηθούν χθες βράδυ.

Πολλές συναντήσεις προηγήθηκαν μεταξύ όσων «προωθούσαν» τη συμμαχία Βενιζέλου - Λοβέρδου το τελευταίο δίμηνο, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι Κ. Σκανδαλίδης, Π. Ευθυμίου, Βάσω Παπανδρέου, ενώ υπέρ της «ενότητας του ΠΑΣΟΚ» είναι ο Δ. Ρέππας, προωθώντας τη «μία υποψηφιότητα», αλλά και χαρακτηρίζοντας «καταστροφικό» το ρήγμα με τον Γ. Παπανδρέου. Πριν από το σόου της ανακοίνωσης χθες, ενημερώθηκαν τηλεφωνικά οι Γ. Ραγκούσης -που, ενοχλημένος, επιφυλάχθηκε να πάρει θέση-, Θ. Πάγκαλος, Α. Διαμαντοπούλου, Δ. Ρέππας και Χρ. Πρωτόπαπας, καθώς και οι Βάσω Παπανδρέου και Π. Ευθυμίου.

Ηδη από τις προηγούμενες μέρες πύκνωναν οι προσπάθειες προσέγγισης των δύο ανδρών, που φέρεται να συμφωνήθηκε προ ημερών αλλά έμεινε κρυφή λόγω της Συνόδου Κορυφής, με τον Α. Λοβέρδο να γίνεται πια το «νούμερο 2» στο ΠΑΣΟΚ.

Στην κοινή εμφάνιση του διδύμου Βενιζέλου - Λοβέρδου, ο δεύτερος υποστήριξε ότι «με τον Β. Βενιζέλο θα πορευτούμε μαζί. Η παράταξή μας δεν αντέχει άλλες διαιρέσεις». Ενθυμούμενος ξαφνικά την 40ετή φιλία τους και τη σχέση με τον δάσκαλό τους Δ. Τσάτσο, έχρισε εαυτούς «εγγυητές της ενότητας» του ΠΑΣΟΚ, στερώντας και αυτόν τον τίτλο από τον Γ. Παπανδρέου. Μίλησε για «έλλειψη ηγεσίας» που θα καλυφθεί από την ενότητα, η οποία επισφραγίστηκε με αγκαλιές και φιλιά, και προανήγγειλε την παρουσίαση των θέσεών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου