Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ο Αναν σε ρόλο ειρηνοποιού εν μέσω σφαγής



Περισσότεροι από 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη στη Συρία, ενώ το πιο νεαρό θύμα φαίνεται να ήταν ένα κορίτσι τεσσάρων ετών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο μιας δραστηριότητας, η οποία μπορεί να σηματοδοτεί την έναρξη μιας χερσαίας επίθεσης για την ανάκτηση της Μπάμπα Αμρ από τους ελαφρώς οπλισμένους εξεγερμένους, οι οποίοι την ελέγχουν, άρματα μάχης προωθήθηκαν στη συνοικία, όπου σκοτώθηκαν οι δημοσιογράφοι Μαρί Κόλβιν και Ρεμί Οσλίκ. Συγχρόνως, ο ΟΗΕ ζήτησε να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη στρατιωτικοί αξιωματούχοι «στα υψηλότερα κλιμάκια» των συριακών δυνάμεων, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ όρισε τον πρώην γενικό γραμματέα του, Κόφι
Αναν, ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού στη Συρία. Την Παρασκευή, καινούργιοι βομβαρδισμοί στις πόλεις Ιντλίμπ και Χομς σκότωσαν τουλάχιστον 20 ανθρώπους και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους. Οι μάχες και οι πολιτικές αποφάσεις προσδιόρισαν το κλίμα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών από περισσότερες από 50 χώρες, οι οποίοι καλούνται να σχεδιάσουν την προσεχή πολιτική διαχείριση της εξέγερσης στη Συρία.

Οι πλέον πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τη συνάντηση, (στην οποία συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αραβικά και μουσουλμανικά κράτη, καθώς και εκπρόσωποι των οργανωμένων δυνάμεων, οι οποίες εκφράζουν την αντίθεση προς το συριακό καθεστώς), υποστηρίζουν ότι θα καλεί τη Συρία να «σταματήσει αμέσως κάθε βία». Προσχέδιο της διακήρυξης της συνάντησης, το οποίο υποστηρίζει ότι κατέχει το Reuters, φαίνεται να δεσμεύεται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αν η Συρία «σταματήσει τις επιθέσεις της σε κατοικημένες περιοχές και επιτρέψει την πρόσβαση». Η ανθρωπιστική βοήθεια εκτιμάται ότι είναι σημαντική, καθώς και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου παρατήρησε ότι δεν έχει λάβει απάντηση από τις συριακές αρχές ως προς το αίτημά της για τη διασφάλιση εκεχειρίας, η οποία να επιτρέπει την παροχή προμηθειών και την απομάκρυνση τραυματιών.

Επιπλέον, η συνάντηση των Φίλων της Συρίας, η οποία δεν συζητά, μάλλον, την παροχή οπλισμού στους εξεγερμένους Συρίους, αλλά επικεντρώνεται στις οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις στο καθεστώς, φαίνεται να αναβαθμίζει το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, ως «νομότυπο αντιπρόσωπο των Συρίων, οι οποίοι αναζητούν ειρηνική δημοκρατική αλλαγή», ενώ επαινεί το κουράγιο και των μικρότερων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης. Πάντως σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται ανώνυμες πηγές οι αντάρτες στη Συρία λαμβάνουν ήδη όπλα από το εξωτερικό.


Αλέξανδρος Μόρντουντακ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου