Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ο Βενιζέλος αντιμέτωπος με το παπανδρεϊκό μπλοκ



Στα... πόδια το έβαλε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Χρήστος Παπουτσής. Την ώρα που οι τρομοκράτες έβαζαν ανενόχλητοι βόμβα στο μετρό, ο υπουργός των δακρυγόνων και των χημικών δρομολογούσε την εσωκομματική του αντιπαράθεση με τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος, από την πλευρά του, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, έχει «πνίξει» τους Ελληνες στον πόνο και έχει οδηγήσει την κοινωνία στη χρεοκοπία.

Χθες λοιπόν ανακοίνωσε την παραίτησή του και την απόφασή του να διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Ο παπανδρεϊκός κ. Παπουτσής (με την παρασκηνιακή στήριξη του τέως πρωθυπουργού, που
θέλει να έχει και στο μέλλον ρυθμιστικό ρόλο στο κόμμα) παίρνει θέση ελπίζοντας ότι θα συγκεντρώσει τους εναπομείναντες σκληρούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν θέλουν να ακούν ούτε το όνομα του κ. Βενιζέλου. Ο εμφύλιος καλά κρατεί, αν και η πλευρά Βενιζέλου επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, μιλώντας για «ευπρόσδεκτη» υποψηφιότητα. Σε κάθε περίπτωση, ο κύβος θεωρείται ότι έχει ριφθεί και η εκλογή αρχηγού με κάλπη πια θεωρείται δεδομένη. Αντιστοίχως, ως «θετική» έκρινε την υποψηφιότητα Παπουτσή ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τονίζει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά τη δική του υποψηφιότητα, αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα αποσυρθεί τελικά από την κούρσα. Ο κατακερματισμός του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται βέβαια, με τη Λούκα Κατσέλη και τον Χάρη Καστανίδη να ετοιμάζονται για νέο κόμμα.

Εκτός απροόπτου, η εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θα γίνει στις 18 Μαρτίου, με την αναβολή της Εθνικής Συνδιάσκεψης για το διήμερο 9-10 να έχει ήδη κλειδώσει με απόφαση του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα συναντήσει τον Μ. Σουλτς σήμερα. Στο τέλος της συνεδρίασης θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για την τυπική κατάθεση υποψηφιοτήτων. Για όλα αυτά, όμως, πρέπει να υπερκεραστεί το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κόμμα, πράγμα που θα γίνει εφόσον περάσει η ρύθμιση Γιαννίτση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων εντός της εβδομάδας. Εν τω μεταξύ, με συνάντησή τους χθες οι κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος επιχείρησαν να πείσουν ότι τα βρήκαν, μετά τη στημένη «διαφωνία» τους στο θέμα της συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές, σε ένα άνευ προηγουμένου θέατρο...

Ο κ. Παπουτσής, ο οποίος στη χθεσινή του επιστολή προς τον Λ. Παπαδήμο εξηγεί ότι παρά τις κατά καιρούς «επισημάνσεις» του θεώρησε υποχρέωσή του να μείνει στη θέση του έως την ολοκλήρωση των αποφάσεων για δανειακή σύμβαση και PSI, εκτός από τον πρωθυπουργό, είχε ενημερώσει και τον Γ. Παπανδρέου.

Υπέρ των περισσότερων από μία υποψηφιοτήτων είχε ταχθεί το Σάββατο ο Θ. Πάγκαλος, δηλώνοντας μάλιστα αιφνιδιασμένος από τη σύμπραξη Βενιζέλου - Λοβέρδου, καθώς περίμενε υποψηφιότητα από την άλλοτε «τρόικα» Λοβέρδου - Διαμαντοπούλου - Ραγκούση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου