Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΚΚΙΝΙΣΕ ΑΠΟ ΠΛΑΓΚΤΟΝ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ.



   Ανήσυχοι ήταν το περασμένο Σάββατο το πρωί οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης, όταν στην θαλάσσια περιοχή μπροστά στο χωριό τους εμφανίστηκε μια τεράστια κηλίδα ελαφρώς κόκκινου χρώματος. Το μυαλό όλων πήγε αμέσως στο κακό, αφού φοβήθηκαν μήπως είναι πετρελαιοκηλίδα. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Καβάλας που βρέθηκε στην περιοχή με το φουσκωτό σκάφος και οι λιμενικοί πήραν δείγματα από την θάλασσα σε πολλά σημεία τόσο μπροστά στην ΒΦΛ, στην Καβάλα OIL αλλά και μέχρι το Τιμάρι του δήμου Νέστου, αφού η κηλίδα απλώνονταν μέχρι εκεί.

   Σύμφωνα τώρα με τον πρόεδρο του Ομίλου Φίλων Ακτών, Θάλλασας και Περιβάλλοντος Ηλία Παπαδόπουλο, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για πλαγκτόν. Ένα φαινόμενο που και πέρσι ξεκίνησε αυτή την εποχή και για τουλάχιστον δυο μήνες είχε απασχολήσει τον αλιευτικό κόσμο της περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για έμβριους οργανισμούς που αναπτύσσονται στην επιφάνεια των ωκεανών, θαλασσών και λιμνών και που συνήθως μετακινούνται παρασυρόμενα από τα ρεύματα αυτών των υδάτων.

   Είναι ένα συχνό φαινόμενο για την περιοχή μας που είναι ένας κλειστός κόλπος και παρουσιάζεται συνήθως μετά από έντονες βροχοπτώσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα. Όταν δε είναι τόσο έντονο όσο το περσινό, κάνει πραγματικά ζημιά στους ψαράδες, αφού εκτός το ότι κολλάει στα δίχτυα και βαραίνουν υπερβολικά, φωσφορίζει και τα ψάρια βλέπουν τα δίχτυα και δεν πιάνονται. Πάντως με το αεράκι που έβγαλε το απόγευμα το φαινόμενο υποχώρησε και την Κυριακή το πρωί τίποτα δεν θύμιζε την «Κόκκινη Θάλασσα» του Σαββάτου. Βέβαια όλοι περιμένουμε από σήμερα τα επίσημα αποτελέσματα των εξετάσεων των δειγμάτων, ώστε να σιγουρευτούμε πως πρόκειται γι’ αυτό το φαινόμενο.
 makliolios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου