Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

G20: Ετοιμοι να δικάσουν τον Σόιμπλε!



O σκληρός πυρήνας της Ευρώπης, με πρώτο το Βερολίνο, υπολόγιζε στη βοήθειά τους για την ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης, μια βοήθεια που τελικά, αν έρθει ποτέ, θα είναι υπό προϋποθέσεις. Τώρα η ομάδα των ισχυρών της γης, το G20, σηκώνει τα μανίκια όχι για να πιάσει δουλειά στο «τιτάνιο» εγχείρημα της εξόδου της ευρωζώνης από την κρίση χρέους, αλλά για να τραβήξει αυτιά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20 που διεξάγεται το Σαββατοκύριακο στην Πόλη του Μεξικού. Οπως όλοι εκτιμούν, ο κ. Σόιμπλε θα
βρεθεί στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να απολογείται στους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα, καθώς και σε στελέχη του ΔΝΤ. Κι αυτό γιατί τόσο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ όσο και ο Ιάπωνας ομόλογός του Γιουν Αζούμι, ακόμη και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, πιστεύουν ότι η Γερμανία, που ουσιαστικά κινεί τα νήματα της κρίσης, δεν πράττει τα δέοντα και αντιθέτως ζητεί από τους Αμερικανούς αλλά και τους Ιάπωνες ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή στο βάρος που θα αναλάβει το ΔΝΤ.

Η ευρωζώνη, με βασικό επιχείρημα την ύφεση με βάση και τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2012, ζητεί από τους μετέχοντες στη σύνοδο του G20 την αύξηση των χορηγήσεων των αμερικανικών και ασιατικών κυβερνήσεων στο ΔΝΤ, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση χρέους της ευρωπεριφέρειας.

Δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όλοι ζητούν από την Ευρώπη και συγκεκριμένα τη Γερμανία να κάνει την πρώτη κίνηση, ενισχύοντας τους μηχανισμούς στήριξης. Μάλιστα, ενώ σε αυτή την περίπτωση οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες, οι Βραζιλιάνοι και οι Μεξικανοί φέρονται διατεθειμένοι να βοηθήσουν, «οι Αμερικανοί δεν έχουν καμία πρόθεση να πιάσουν το καρνέ των επιταγών». Το να αυξήσουν πρώτα οι Ευρωπαίοι τα κονδύλια για τους μηχανισμούς EFSF και ESM είναι βασική προϋπόθεση για όλα τα κράτη του G20. Οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν 200 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ μιλά για 500 δισ. ευρώ.

Οι Ιάπωνες κατά τις πληροφορίες των ιαπωνικών ΜΜΕ επεξεργάζονται πρόταση συμμετοχής στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης μέσω ΔΝΤ με 50 δισ. δολ. Η κατάληξη της Συνόδου του G20 στην Πόλη του Μεξικού θα κρίνει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Την περασμένη εβδομάδα δημοσίευμα της «WSJ» έκανε λόγο για πολύ περιορισμένη συμμετοχή, 13 δισ. ευρώ, κάτι που δεν διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου