Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Αλληλοσπαραγμός Βενιζέλου – Παπουτσή για ένα άδειο πουκάμισο


Υπάρχει ένας ψιλοεκνευρισμός στους βενιζελικούς ή μου φαίνεται; Τον μεταδίδουν και στους παπαδημικούς ή κάνω λάθος; Γιατί; Επειδή παραιτήθηκε ο Παπουτσής για να διεκδικήσει «ένα άδειο πουκάμισο», την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν περίμενε τον Βενιζέλο που θα παραιτηθεί στις αρχές Μαρτίου; Επειδή ανοίγει εκ νέου θέμα επιστροφής των διαγραμμένων και υπό διαγραφή βουλευτών; Επειδή ο Βενιζέλος δεν θα είναι ο μόνος υποψήφιος, όπως θα ήθελε;
Την ώρα που ο κόσμος λέει ότι «τελικά υπήρχε λόγος που θα έκανε τον Παπουτσή να παραιτηθεί», οι συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι δεν έπρεπε να παραιτηθεί επειδή ανέλαβε την ευθύνη για τον
εμπρηστικό μηχανισμό στο μετρό μία πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση. Και δεν λένε ότι έπρεπε να είχε παραιτηθεί εδώ και δυο χρόνια που ψεκάζει τους πολίτες με χημικά ή που έχει καεί 2 – 3 φορές το κέντρο της Αθήνας. Η ουσία είναι ότι και ο Παπαδήμος καταλαβαίνει πια ότι δεν μπορεί να «ίπταται» των εσωκομματικών του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνησή του και πρέπει να καταλάβει ότι όλα θα υποτάσσονται στις φιλοδοξίες των στελεχών του – άλλωστε σε λίγο θα του φύγει και ο Βενιζέλος.
Ο τελευταίος φαίνεται ότι εκνευρίσθηκε επειδή ο Παπουτσής ξεκίνησε πρώτος και δεν το περίμενε. Λες και δεν ήξερε ότι ο Παπουτσής νοίκιασε «στρατηγείο» στο Κολωνάκι. Λες και ο Παπαδήμος δεν του είχε πει ότι ο Παπουτσής τον ενημέρωσε ότι θα είναι υποψήφιος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μετά το Υπουργικό Συμβούλιο – τότε που του ζήτησε να τον δει… Εκνευρίσθηκε και γιατί ο Παπουτσής στην επιστολή του στον Παπαδήμο αφήνει αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής («ανεπιτυχείς πολιτικές επιλογές»), κάτι που είναι αδιανόητο για τον Βενιζέλο, ο οποίος έχει ζητήσει «στρατιωτική πειθαρχία» από την κοινωνία – πόσο μάλλον από τους υπουργούς… Οι βενιζελικοί επισημαίνουν ότι ο Παπουτσής έχει ψηφίσει και τα δύο μνημόνια και «δεν το παίρνει «να το παίζει» αντιμνημονιακός».
Ο Βενιζέλος ήξερε ότι ο Παπουτσής μάζευε τις 100 υπογραφές από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για να είναι υποψήφιος, και μάλιστα παραδεχόταν ότι αν ήθελε να είναι υποψήφιος, ήταν δεδομένο ότι θα τις έβρισκε – παραδοχή που δεν την έκανε ο Βενιζέλος για άλλους υποψήφιους, όπως ο Χρυσοχοϊδης.
Ωστόσο ο Βενιζέλος δεν ήξερε το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων του Παπουτσή και αιφνιδιάσθηκε. Επίσης ήθελε ο Παπουτσής να αποδεχθεί το δικό του χρονοδιάγραμμα, που είναι πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του PSI και της δανειακής σύμβασης και μετά η αλλαγή ηγεσίας. Αυτό, όμως, θα ήταν η αναγνώριση της υπεροχής του Βενιζέλου εκ μέρους του Παπουτσή και ο υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ ήθελε να δημιουργήσει τα δικά του δεδομένα.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ θα γίνει στις ν9 Μαρτίου, στις 10 Μαρτίου το Εθνικό Συμβούλιο και στις 18 Μαρτίου η εκλογή αρχηγού με κάλπη.
Πάντως η μάχη ξεκίνησε με τους βενιζελικούς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ οι διαγραμμένοι βουλευτές, κάτι που θα ήθελε ο Παπουτσής (που έχει «ειδικές» σχέσεις με ορισμένους εξ αυτών, όπως η Ξενογιαννακοπούλου). Επ’ αυτού έχει σημασία η στάση του ΓΑΠ και της ομάδας του, διότι θα φανεί αν έχει κάνει συμφωνία με τον Βενιζέλο, όπως επιμένουν οι πληροφορίες. Πάντως ο Παπουτσής και ο ΓΑΠ μίλησαν στο τηλέφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου