Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

«Σαρακοστή» για 3.000.000 εργαζομένους



Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που κατατίθεται πιθανόν σήμερα, αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη μετενέργεια στις κλαδικές συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις μισθών ως 40% σε ένα σύνολο περίπου 3.000.000 εργαζομένων.

Σήμερα θα εγκριθούν επίσης από τη Βουλή οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που επέβαλε η τρόικα και μετουσίωσε σε πράξη, μέσω εφαρμοστικού νόμου, η κυβέρνηση. Το επίμαχο νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%,
το πετσόκομμα στις κύριες συντάξεις (12%) και τις επικουρικές (10%-20%), αναμένεται να πάρει την ψήφο της πλειοψηφίας και να γίνει και επίσημα νόμος του κράτους.

Ειδικότερα, οι νέες διατάξεις για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις προβλέπουν τα ακόλουθα:

1) Μειώνεται ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) κατά 22% και, ειδικά για νέους έως 25 ετών, κατά 32%. Από τα 751 ευρώ μεικτές αποδοχές, υποχωρεί στα 480 ευρώ καθαρά με τη μείωση 22% και στα 435 ευρώ καθαρά με τη μείωση κατά 32%.

2) Μειώνονται οι συντάξεις σε όλα τα Ταμεία από 1.300 ευρώ και άνω, κατά 12%. Η μείωση αυτή αφορά 380.506 συνταξιούχους ή το 13,6% του συνόλου.

3) Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις από 10% έως 20%. Ειδικότερα:

Μείον 10% για συντάξεις από 200 ευρώ έως 250 ευρώ. Μετά τη μείωση οι συντάξεις δεν θα πρέπει να υποχωρήσουν κάτω από τα 200 ευρώ.
Μείον 15% για συντάξεις από 250 έως 300 ευρώ. Από τη μείωση και μετά δεν θα πρέπει οι συντάξεις αυτές να είναι μικρότερες από 225 ευρώ.
Μείον 20% για συντάξεις από 300 ευρώ και άνω. Μετά τη μείωση, το πλαφόν για τις συντάξεις αυτές τοποθετείται στα 255 ευρώ.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που σήμερα παίρνει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, αφορά τις αλλαγές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα τη μείωση του χρόνου της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, από έξι σε τρεις μήνες. Θα ορίζεται επίσης ότι η τρίμηνη αυτή περίοδος θα ισχύει και για συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει. Ακολούθως, οι μισθοί θα υποχωρούν στα επίπεδα του κατώτατου της κλαδικής σύμβασης, ενώ τα μόνα επιδόματα που διασώζονται είναι αυτά των τέκνων, των βαρέων και ανθυγιεινών, των ωριμάνσεων (τριετίες) και των σπουδών.

Από το υπουργείο Εργασίας έγινε γνωστό ότι μέσα στην εβδομάδα θα εκδοθούν οι εγκύκλιοι που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή σειράς αποφάσεων όπως αυτές καταγράφηκαν στο νέο Μνημόνιο. Εκτός από την ουσιαστική κατάργηση της μετενέργειας και το πάγωμα των ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρχουν ξεχωριστές εγκύκλιοι για την προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη, απόφαση που ισοδυναμεί με άρση της διαδικασίας διαιτησίας. Επίσης θα εκδοθούν εγκύκλιοι για την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), για τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 400.000.000 ευρώ, για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου κατά 200.000.000 ευρώ και για το άνοιγμα περίπου 20 κλειστών επαγγελμάτων. Ανάμεσά τους είναι εκείνα των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, λογιστών, φοροτεχνικών, οδοντιάτρων, κέντρων αδυνατίσματος, κέντρων ομορφιάς, ξεναγών, μεσιτών ακινήτων, καταστημάτων οπτικών και φακών επαφής και κέντρων φυσικοθεραπείας.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου