Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Προσαρμογή μισθών «προς τα κάτω» για 195.000 εργαζομένους του Δημοσίου-ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Στον υπερμεγεθυντικό φακό της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει οι μισθοί 195.000 εργαζομένων του Δημοσίου, με στόχο την προσαρμογή τους «προς τα κάτω». Οι περικοπές στο σύστημα αμοιβών 15 ειδικών μισθολογίων θα γίνουν στη φιλοσοφία του ενιαίου μισθολογίου, συνυπολογίζοντας τις ξεχωριστές ιδιαιτερότητες - συνθήκες εργασίας και ανάγκες του κάθε κλάδου. H γενική κατεύθυνση πάντως είναι να εξισωθούν οι μισθοί με εκείνους των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που θα οδηγήσει σε κατάργηση επιδομάτων και μειώσεις που θα κυμανθούν γύρω στο 10%, χωρίς να αποκλείεται να φθάσουν και το 20% στα υψηλά κλιμάκια, προκειμένου να εξοικονομηθούν 114 εκατ. ευρώ το 2012 και 226 εκατ. ευρώ το 2013. H κυβέρνηση θα θεσπίσει το νέο πλαίσιο αμοιβών μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, έτσι ώστε να εφαρμοστεί από 1ης Σεπτεμβρίου με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιουλίου του 2012.
Στο στόχαστρο των μισθολογικών αλλαγών βρίσκονται 22.245 γιατροί του ΕΣΥ, με μηνιαίες μέσες αποδοχές που κυμαίνονται στις 3.000 ευρώ, 156.282 μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος (λαμβάνουν κατά μέσο όρο 2.000 ευρώ), περίπου 4.000 δικαστικοί λειτουργοί (3.000), 885 διπλωμάτες, 11.920 καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (3.358 ευρώ), μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες και ερευνητές (ΚΕΠΕ), προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, 88 αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές Εθνικής Σχολής Υγείας. Το κόστος των ειδικών μισθολογίων ανέρχεται σε 5,9 δισ. ευρώ και φθάνει το ένα τρίτο του συνολικού μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.
Από την άλλη, στο πλαίσιο της επανεξέτασης –κατ’ απαίτησιν της τρόικας– του συστήματος προαγωγών λόγω της σύνδεσής τους με τα μισθολογικά κλιμάκια, παγώνει η βαθμολογική εξέλιξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων, όπερ σημαίνει δεν θα υπάρξει καμία μισθολογική αναπροσαρμογή έως το τέλος του 2012. Και τούτο διότι, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, θα πρέπει να εξεταστεί εάν οι μισθολογικές ωριμάνσεις που απορρέουν από το νέο καθεστώς βαθμολογικής εξέλιξης επιβαρύνουν τη μισθολογική δαπάνη. Ετσι, ώς το τέλος Μαρτίου η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης με στόχο να αναζητηθούν τα οφέλη από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Καμία προαγωγή σε ανώτερο βαθμό δεν θα γίνει πριν από την ολοκλήρωση της μελέτης και αναπροσαρμογής της βαθμολογικής κλίμακας.
Κλαδικά επιδόματα
Η τάση που διαμορφώνεται στους κόλπους της κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν ορισμένα από τα κλαδικά επιδόματα (να παραμείνουν τρία ή τέσσερα), όπως το επίδομα θέσης ευθύνης και νοσοκομειακής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ ή το επίδομα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Mεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν όσοι κατέχουν υψηλές θέσεις ή έχουν πολυετή υπηρεσία (με βαθμό πάνω από συνταγματάρχη) καθώς τόσο το επίδομα χρόνου υπηρεσίας όσο και εκείνο της θέσης ευθύνης, που ανέβαζαν κατακόρυφα τις αποδοχές τους, θα «ψαλιδιστούν» αρκετά. Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι να καταβάλλεται στους ανώτατους αξιωματικούς επίδομα ευθύνης 560 ευρώ, στους χαμηλότερους βαθμούς γύρω στα 150 ευρώ και στους υπαξιωματικούς 130 ευρώ.
Tους μισθούς τους να «ψαλιδίζονται» θα δουν οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, όπως και οι νοσοκομειακοί ιατροί, από τους οποίους περικόπτονται επιπλέον 50 εκατ. ευρώ από τις εφημερίες. Σήμερα, ένας ιατρός 25ετίας λαμβάνει κατά μέσο όρο 1.400 ευρώ καθαρές αποδοχές, ενώ οι δικαστικοί λειτουργοί, με τις ποσοστιαίες περικοπές των επιδομάτων που είχαν επιβληθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια, έχουν ήδη υποστεί μειώσεις στις αποδοχές τους κατά μέσο όρο 20% (εφαρμόστηκε και στα ειδικά μισθολόγια η κατάργηση του επιδόματος γάμου και η παροχή οικογενειακού επιδόματος μόνο για όσους έγγαμους διαθέτουν ανήλικα παιδιά).
Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι απώλειες τα τελευταία δύο χρόνια έφθασαν ακόμη και το 35%, πλήττοντας το δικαστικό σώμα.
Tης Φωτεινης Kαλλιρη - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου