Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ασφαλιστική εισφορά για το πρόγραμμα «φροντίδα κατ' οίκον» που μεταφέρεται στο ΙΚΑ



Επικοινωνιακή διαχείριση της μείωσης του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτό επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας.

Αφήνοντας έξω όλα τα σημαντικά επιδόματα του ΟΑΕΔ, όπως αυτό της ανεργίας, αποφασίζει να διατηρήσει το καθεστώς του ποσοστού επί του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ήταν μέχρι 31/12/12 (751 ευρώ μεικτά), σε επιδόματα - παροχές, π.χ. των διαζευγμένων ή άγαμων θυγατέρων και των συνταξιούχων άνω των 55 ετών που συνεχίζουν να εργάζονται. Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα «Φροντίδα κατ’ οίκον» μεταφέρεται στο ΙΚΑ και από 1ης Σεπτεμβρίου επιβάλλεται ασφαλιστική εισφορά σε όλους τους εργαζομένους για τη διατήρησή του. Επίσης, προσφέρεται εξάμηνο πάγωμα στη δόση δανείων που έχουν χορηγήσει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και όλοι οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Δίνεται ακόμα η δυνατότητα κάλυψης ασθένειας στον ΕΟΠΥΥ σε ανέργους, αρκεί να έχουν 50 ένσημα το προηγούμενο 15μηνο. Πιο αναλυτικά, οι αλλαγές που εμπεριέχονται στην τροπολογία-μίνι νομοσχέδιο είναι οι ακόλουθες:

1) Αποσυνδέονται ορισμένα ασφαλιστικά επιδόματα και συντάξεις από τη μείωση του κατώτατου μισθού. Αυτά είναι η μειωμένη σύνταξη που λαμβάνει ένας συνταξιούχος που εργάζεται και είναι
μεγαλύτερος από 55 ετών, η σύνταξη άγαμης ή διαζευγμένης θυγατέρας, η σύνταξη της συζύγου λόγω αναπηρίας ή απώλειας του συζύγου. Επίσης, διατηρεί στο ίδιο καθεστώς τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ασφαλιστεί κάποιος στον ΟΑΕΕ, είτε έχει ατομική, ομόρρυθμη (Ο.Ε.) είτε ετερόρρυθμη (Ε.Ε.) επιχείρηση, ή είναι ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων άνω των 11 κλινών. Επίσης, αποσυνδέονται οι εξαγορές πλασματικών χρόνων (π.χ. στρατιωτική θητεία).

2) Από 1ης Μαρτίου του 2012 και μέχρι 28 Φεβρουαρίου του 2013 θα μπορούν να καλυφθούν από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος όσοι είναι άνεργοι. Προϋπόθεση να έχουν 50 ένσημα το προηγούμενο 15μηνο.

3) Το πρόγραμμα «Φροντίδα κατ’ οίκον» μεταφέρεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Από 1ης Σεπτεμβρίου του 2012 θεσπίζεται πρόσθετη ασφαλιστική εισφορά για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας του προγράμματος.

4) Οσοι έχουν πάρει δάνειο από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) μπορούν να παγώσουν τη δόση για ένα εξάμηνο με την υποβολή σχετικής αίτησης. Στο διάστημα αυτό θα αποπληρώνουν μόνο τόκους. Επίσης, μπορεί να παρατεθεί αποπληρωμή του δανείου για έναν χρόνο.

5) Οσοι μετανάστες εργάζονται παράνομα στη χώρα για πάνω από έναν χρόνο μπορούν να μεταβούν μαζί με τον εργοδότη τους στο οικείο αστυνομικό τμήμα και να καταγραφούν κανονικά, χωρίς κυρώσεις για τους ίδιους ή τον εργοδότη τους. Ακολούθως παίρνουν δυνατότητα παραμονής στη χώρα, συνολικά για ενάμιση χρόνο, αρκεί να πληρώνουν οι εργοδότες τους εργόσημο.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου