Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Πόσα ΠΑΣΟΚ θα κατέβουν στις εκλογές;


Η νέα μεταπολίτευση είναι η κατάρρευση του δικομματισμού, δηλαδή του… ΠΑΣΟΚ. Η πολυδιάσπαση του ΠΑΣΟΚ οδηγεί στην διάλυση του δικομματισμού που γνωρίσαμε και αφήνει την ΝΔ ως το μόνο ισχυρό κόμμα – πυλώνα του πολιτικού συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ δε, μετατρέπεται από κόμμα σε «χώρο» που απαρτίζεται από πολλά κόμματα, ουσιαστικά ισοδύναμα μεταξύ τους και αλληλοεξαρτώμενα ως προς την υπόστασή τους.
-Κόμμα Κατσέλη – Καστανίδη: οι δύο πρώην υπουργοί φαίνεται ότι τα βρήκαν μεταξύ τους (αλλά και με μερικούς άλλους βουλευτές, όπως ο Μιχελογιαννάκης και η Τεκτονίδου, και στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ…) και είναι ζήτημα εβδομάδων ή και ημερών να ανακοινώσουν το νέο πολιτικό φορέα – η ανακοίνωσή του θα γίνει κοντά στις εκλογές του
ΠΑΣΟΚ. Η Κατσέλη μάλλον θα είναι η πρόεδρος του κόμματος και ο Καστανίδης θα αναλάβει την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του. Το πολιτικό περιεχόμενο του φορέα θα είναι η απόρριψη του μνημονίου 2, η ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης για τον εξορθολογισμό του. Είναι άγνωστο αν θα συζητήσουν με τον Δημαρά και το Άρμα Πολιτών.
-Κόμμα διαγραμμένων ΠΑΣΟΚ: υπάρχει μία ομάδα από τους προσφάτως διαγραφέντες και υπό διαγραφή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται μεταξύ Βενιζέλου – Λοβέρδου και Κατσέλη – Καστανίδη. Αυτοί οι βουλευτές συζητούν και με τις δύο πλευρές (Αμοιρίδης, Μίχος κ.α.), ενώ περιμένουν να ξεκαθαρίσει την στάση του το ΠΑΣΟΚ, όπου οι Ρέππας, Σκανδαλίδης, Παπουτσής θέλουν να επιστρέψουν, ενώ οι Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου αντιδρούν έντονα.
-ΠΑΣΟΚ: με ηγέτη τον Βενιζέλο και τον Λοβέρδο, αλλά και με τον Παπουτσή να προσπαθεί να συγκρατήσεις τις δυνάμεις του «κοινωνικού ΠΑΣΟΚ και με άγνωστη την στάση που θα κρατήσει ο Παναγιωτακόπουλος (που μετρά κομματικές δυνάμεις). Πρόκειται για το κόμμα – μηχανισμό εξουσίας, που θα φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα πληρώσει την διετία του ΓΑΠ. Θα είναι το κόμμα – εγγυητής του μνημονίου προς τους ξένους, εξ ου και η περίφημη δήλωση Λοβέρδου για μετεκλογική συνεργασία με την ΝΔ.
-Κεντρώο Κόμμα: πρόκειται για «εκσυγχρονιστικά» στελέχη και νυν υπουργούς που θέλουν να εκφράζουν το «κόμμα Παπαδήμου» και διαπλεκόμενων επιχειρηματιών. Μαζί τους είναι και καθηγητές, επιχειρηματίες κ.α. του ultra εκσυγχρονιστικού χώρου, όπως ορισμένα νεοϊδρυθέντα κόμματα που προβάλλονται και «σπονσονάρονται» από συγκεκριμένα ΜΜΕ. Πολιτικά θα κινηθεί ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ώστε να διασφαλίζει με την παρουσία του την δημιουργία κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα και τον έλεγχο – ομηρία της κυβέρνησης, αφού εύκολα θα συνεργάζεται είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ.
-ΔΗΑΡ: όλες οι παραπάνω εξελίξεις είναι καμπανάκι κινδύνου για την ΔΗΑΡΙ που φοβάται ότι θα πάψει να είναι ο προνομιακός υποδοχέας των απογοητευμένων του ΠΑΣΟΚ. Ο Κουβέλης βρίσκεται σε συζητήσεις με την ομάδα των διαγραμμένων, ενώ έχει μιλήσει στο παρελθόν και με τον Καστανίδη (όταν είχε αρνηθεί να μπει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, επειδή συμμετείχε το ΛΑΟΣ). Στην ΔΗΑΡΙ εκτιμούν ότι πρέπει να «μπετονάρουν» τις εισροές τους και να κάνουν πιο επιλεκτικές συνεργασίες. Ωστόσο οι πληροφορίες από την πρόοδο , είναι ανησυχητικές για τον ρόλο του κόμματος, καθώς, μετά την «κατάληψη» από σημιτικούς και «εκπροσώπους» επιχειρηματιών (Μπίστη, Μαλέλη (STAR), Παν Παν (Μπομπολας) κ.α.), επιλέγονται κεντρικές υποψηφιότητας στα ψηφοδέλτια με παρόμοιο προσανατολισμό, όπως της (γνωστής από το βιβλίο της ιστορίας και τον «συνωστιμό» στο λιμάνι της Σμύρνης) Ρεπούση στον Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου