Νέο νομοθετικό πλαίσιο με αλλαγές σε βασικό μισθό και επιδόματα
Σε ισχύ βρίσκεται η αναδρομική μείωση κατά 22% του κατώτερου μισθού που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καθώς και η άρση της οιονεί μονιμότητας που κάλυπτε τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ οργανισμοί) μετά την έγκριση της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Η απόφαση της Τρίτης επικύρωσε ουσιαστικά την εκ βάθρων ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που προβλέπει το «Μνημόνιο 2» δηλαδή ο νόμος 4046/2012 ο οποίος ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο στις 12 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 586 ευρώ ενώ για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας κάτω των 25 ετών φτάνει μόλις τα 511 ευρώ. Ακόμα χαμηλότερη είναι η αμοιβή ενός μαθητευόμενου που ορίζεται πλέον στα 357 ευρώ.
Επίσης καταργούνται όσες συμφωνίες είχαν συναφθεί και αφορούσαν αύξηση μισθών ή ωριμάνσεων (επιδόματα βάσει πολυετίας).
Σημειώνεται ότι οι αλλαγές αυτές ισχύουν αναδρομικά πριν από την έγκρισή τους την Τρίτη και συγκεκριμένα από τις 14 Φεβρουαρίου.
Με την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου αδρανοποιείται στην ουσία το βασικότερο μέσο προστασίας των εργαζομένων έναντι πιθανής αυθαιρεσίας εκ μέρους του εργοδότη. Η προσφυγή στον Οργανισμό Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για τις εργατικές διαφορές μπορεί πλέον να γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών (εργοδότης και εργαζόμενοι) ενώ οι προσφυγές περιορίζονται αποκλειστικά στο ζήτημα του βασικού μισθού.
Επίσης επέρχονται ανατροπές και σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις. Με το νέο καθεστώς οι παλαιές συμβάσεις με διάρκεια μεγαλύτερη από δύο χρόνια λήγουν αυτομάτως στις 14 Φεβρουαρίου ενώ όσες ισχύουν για μικρότερο διάστημα θα πρέπει να λήξουν τρία χρόνια μετά την ημερομηνία υπογραφής τους. Έως ότου συναφθεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας ο εργαζόμενος (που δεν έχει υπογράψει ατομική σύμβαση) διατηρεί το μισθό που προέβλεπε η τελευταία κλαδική ή επιχειρησιακή σύμβαση.
Τέλος σε ό,τι αφορά το προσωπικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα καταργείται πρακτικά η μονιμότητα για όσους καλύπτονταν από συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στο εξής διατηρείται η μονιμότητα μόνο στο στενό δημόσιο τομέα.
Κώστας Μαργιόλης - tovima
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου