Βόμβα που κάποιοι επιλεκτικά κρύβουν, έκρυβε η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default).
Διότι, ορισμένοι στο οικονομικό επιτελείο πέρασαν επικοινωνιακά ότι η χρεοκοπία είναι κάτι αναμενόμενο μέχρι να ολοκληρωθεί το PSI και στη συνέχεια ο διεθνής οίκος θα αναβαθμίσει την Ελλάδα. Ίσως να είναι κι έτσι και να υπάρξει αναβάθμιση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η S&P δεν στέκεται στο πότε θα αναβαθμίσει την Ελλάδα αλλά στον αν και πότε θα ξαναχρειαστεί να την υποβαθμίσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διεθνής οίκος θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του ως προς
την ελληνική οικονομία αφού πρώτα αξιολογήσει την πολιτική κατάσταση στη χώρα, το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του χρέους σε περίπτωση που η βιωσιμότητα δεν είναι εξασφαλισμένη και την ανάπτυξη της Ελλάδας, αν δηλαδή υπάρχουν προοπτικές. «Νομίζω ότι η αξιολόγηση που θα δοθεί μετά τη χρεοκοπία θα δώσει κάποιες ενδείξεις για το ποιες είναι οι πιθανότητες μιας ακόμη αναδιάρθρωσης χρέους στο μέλλον», τόνισε στέλεχος του διεθνούς οίκου.Επιμελώς, τα δεδομένα που βάζει η S&P απεκρύβησαν, ωστόσο είναι φανερό ότι η υποβάθμιση σε selective default ίσως είναι η αρχή του τέλους για την ελληνική οικονομία.
Την ίδια στιγμή, έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρει ότι η Ελλάδα θα αργήσει πολύ να επιστρέψει στις αγορές και θα παραμείνει στον απόλυτο έλεγχο και την ανάγκη της τρόικας. Μάλιστα, ήδη πολλοί ξένοι δανειστές, κι όχι μόνο, είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το αν θα ξαναδανείσουν οικονομίας στην Ευρωζώνη. Ήδη, την Τρίτη οι φαρμακοβιομήχανοι αποφάσισαν να μην μπουν στη διαδικασία του κουρέματος για τα ομόλογα που έχουν και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου