Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ο (πονηρός) Πάρις θέλει να διορίσει ημετέρους στη διαχείριση στερεών αποβλήτων



«Ο λύκος και αν εγέρασε και άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε μήτε την κεφαλή του» λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός, ρήση που και ταιριάζει... γάντι στην πολιτική φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία», ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος επιχειρεί με τροπολογία που έχει καταθέσει στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, καταργώντας στην πράξη συγκεκριμένη παράγραφο του Καλλικράτη, να αλώσει κομματικά τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) υπέρ του ΠΑΣΟΚ και σε βάρος της Ν.Δ.!

 Ειδικότερα, η τροπολογία της ντροπής προβλέπει κάθε δήμος να επιλέγει για τον ΦοΔΣΑ τόσους αντιπροσώπους όσοι αντιστοιχούν στους (καταργηθέντες) δήμους και στις κοινότητες από τη συνένωση των οποίων προέκυψε. Ετσι, με το σύστημα αυτό, ένας μικρός δήμος, όπως π.χ. ο Δήμος Βόλβης (δημιούργημα άλλων, πολύ μικρότερων) θα εκπροσωπηθεί στον ΦοΔΣΑ με τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό εκπροσώπων απ' ό,τι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, που έχει 13 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό. Είναι και παράλογο και προκλητικό.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η διάταξη προωθείται επειδή οι παρούσες διοικήσεις των ΦοΔΣΑ περιλαμβάνουν και πρόσωπα που δεν είναι αιρετά, αφού δεν εκλέχθηκαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Αυτό είναι προσχηματικό και υποκριτικό, αφού ο Καλλικράτης διατήρησε τις παρούσες ηγεσίες γνωρίζοντας ότι θα περιλάμβαναν και μέλη που δεν θα εκλέγονταν, ώσπου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα προβλέπει τα της συγκρότησής τους. Ακόμη, ο Καλλικράτης προβλέπει μη εκλεγμένους σε πολύ πιο σημαντικά πόστα απ' ό,τι στα πολυπληθή συμβούλια των ΦοΣΔΑ, όπως για παράδειγμα τους μη αιρετούς - θεματικούς αντιπεριφερειάρχες. Την ίδια στιγμή δε και ο... πονηρός υφυπουργός Εσωτερικών, που καταργεί τους υφισταμένους, δήθεν, επειδή μερικοί δεν είναι αιρετοί, με τη δική του διάταξη δεν ζητάει να είναι αιρετοί οι αντιπρόσωποι των δήμων.

Με τον τρόπο αυτόν το ΠΑΣΟΚ, που πλέον στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει παγιωθεί μεταξύ της τέταρτης και της πέμπτης θέσης, επιχειρεί να καταλάβει μόνιμα πόστα ώστε να διοικεί και μετά τη βέβαιη απομάκρυνσή του από την εξουσία. Και το κάνει με τρόπο προκλητικό, αφού προτείνει ένα σύστημα εκλογής των συμβουλίων παράλογο, αντιδημοκρατικό και αντίθετο προς τον Καλλικράτη, που πρόσφατα το ίδιο καθιέρωσε και πολυδιαφήμισε! Για παράδειγμα, στον νομό Θεσσαλονίκης, εφόσον περάσει η τροπολογία Κουκουλόπουλου, οι συσχετισμοί στην εκλογή του διοικητικού συμβουλίου του ΦοΔΣΑ, από 19-14 υπέρ της Ν.Δ. που είναι σήμερα, θα αλλάξουν σε 33-24 υπέρ του ΠΑΣΟΚ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου