Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Κλειδώνουν τα άγρια μέτρα 4,4 δισ. ευρώ εντός της εβδομάδας



Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μεγάλες μειώσεις σε αμυντικές και φαρμακευτικές δαπάνες και περικοπές σε προνοιακά επιδόματα θα προβλέπει το νέο σκληρότερο Μνημόνιο που καλείται από τους δανειστές να υπογράψει η κυβέρνηση το αργότερο έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Πρόκειται για νέα εξοντωτικά μέτρα αξίας 4,4 δισ. ευρώ -ή το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος-, ενδεχομένως και μεγαλύτερης, τα οποία ζητεί εκβιαστικά η τρόικα προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την επικύρωση της συμφωνίας της Ελλάδας με τους ομολογιούχους για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI) αλλά και το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

Ποια είναι τα μέτρα που έρχονται; Θα είναι αποκλειστικά από την πλευρά της μείωσης των δαπανών
και, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν:
- Το άμεσο κλείσιμο δημόσιων φορέων και την απόλυση των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτούς.
- Τη μείωση της δαπάνη για φάρμακα των ασφαλισμένων.
- Την άμεση μείωση των αμυντικών δαπανών.
- Την περικοπή του αριθμού των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων με τη θέσπιση περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η διαπραγμάτευση με την τρόικα βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο για την τελική αξία των μέτρων όσο και για το περιεχόμενό τους, που προϋποθέτει συμφωνία των τριών πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τα μέτρα θα πρέπει να έχουν αποκρυσταλλωθεί έως το τέλος αυτής της εβδομάδας, για να συμπεριληφθούν στο «μικρό» Μνημόνιο, το οποίο θα περιέχει τις προϋποθέσεις (conditionality) που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα για το PSI. Θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση για το νέο Μνημόνιο έως τον Ιούνιο, στο οποίο θα κωδικοποιούνται τα μέτρα και οι πολιτικές έως το 2014. Αμφότερα τα κείμενα καθώς και η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή.
Μάριος Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου