Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η Μέρκελ επιμένει για επιτροπεία - επιτήρηση



Ομολογουμένως ο τίτλος που διάλεξε το «Spiegel» για το άρθρο του που αφορούσε την προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής ήταν εντυπωσιακός. «Η Σύνοδος αμαυρώθηκε από τους φόβους για γερμανική κυριαρχία» έγραφε χαρακτηριστικά το έγκυρο περιοδικό στην ηλεκτρονική του σελίδα, αναφερόμενο βέβαια σε όσα διημείφθησαν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της τελευταίας μάζωξης των Ευρωπαίων εταίρων. Η Μέρκελ «πήρε το πράσινο φως για τα νέα μέτρα λιτότητας που ζητά προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, ωστόσο απέτυχε να κατευνάσει τους νέους φόβους για μία γερμανική κυριαρχία» στην Ευρώπη, σημείωνε το «Spiegel», προσθέτοντας ότι οι φόβοι αυτοί γεννήθηκαν από τις απαιτήσεις των Γερμανών να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία.

Μετά τη Σύνοδο πάντως, η Μέρκελ υποχρεώθηκε να κάνει κι αυτή την παραχώρηση-υποχώρησή της.
«Η Μέρκελ υποχωρεί - δεν ορίζεται επίτροπος στην Αθήνα» έγραφε στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο η «Suddeutsche Zeitung» του Μονάχου, εξηγώντας στις εσωτερικές της σελίδες ότι «υπό την πίεση της κριτικής σε όλη την Ευρώπη η Γερμανίδα καγκελάριος εγκατέλειψε την ιδέα που είχε διατυπώσει το υπουργείο Οικονομικών να διοριστεί δημοσιονομικός επίτροπος για την Ελλάδα».

Ακόμη και η... υποχώρηση όμως για τη Μέρκελ έχει τα όριά της. «Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση» είπε χαρακτηριστικά η ίδια, προσθέτοντας ότι «και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί δεν έχει τηρήσει τις συμφωνίες για την αντιμετώπιση του χρέους και, δεύτερον, γιατί στη χώρα αυτή συζητούμε για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν στην Πορτογαλία ή στην Ιρλανδία». Εξήγησε βέβαια ότι «μια πιο ισχυρή εποπτεία δεν μπορεί να αποφασιστεί παρά μόνο με τη συναίνεση της Ελλάδας».

Κι αν η Μέρκελ αποπειράθηκε να τα μπαλώσει με έναν τρόπο βαφτίζοντας την «επιτροπεία επιτήρηση», ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κυνικά δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη «υπό αυξημένη επιτήρηση» από την περίοδο έναρξης του πρώτου προγράμματος δανειοδότησης το 2010, και έσπευσε ταυτόχρονα να χαρακτηρίσει λογικές τις ανησυχίες της Γερμανίας.

Από την πλευρά του πάντως, ο γερμανικός Τύπος υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός για τα περί επιτροπείας. «Χάος αντί στρατηγικής» έγραφε χαρακτηριστικά για το θέμα η «Suddeutsche Zeitung», προσθέτοντας ότι «η ιδέα (...) είναι πολιτικά εσφαλμένη. Γιατί θα κλόνιζε ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία (...) σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια», αλλά και ότι «η πρόταση (...) καταδεικνύει το χάος της γερμανικής πολιτικής διάσωσης και την αποτυχία της». «Με την πρόταση αυτή η Μέρκελ ουσιαστικά πρότεινε κάτι που η Γερμανία δεν θα δεχόταν ποτέ για την ίδια» σημείωνε και η αυστριακή «Der Standard».

Τέλος, «ευφάνταστη και δυσάρεστη» χαρακτήρισε τη γερμανική πρόταση περί επιτροπείας της Ελλάδας και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.
Γιώργος Τραπεζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου