Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Κι αποχαιρέτα την συναίνεση που χάνεις…



Παγωμάρα έπεσε στην κοινωνία μετά τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης, ή τουλάχιστον σε όσους τις άκουσαν. Ακόμη και οι υπουργοί έφυγαν από το υπουργικό με ένα κενό. Συναισθηματικό και πολιτικό. Από αυτά που τους είπαν ο πρωθυπουργός και ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν συσπειρώθηκαν, δεν έγιναν σοφότεροι (μόνο η τρόικα και ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση), δεν είδαν το δίλημμα, δεν είδαν το πολιτικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Είδαν μόνο τον εκβιασμό «ή υπακούτε ή…».
Οι καιροί, όμως, έχουν αλλάξει. Και ουδείς υπουργός πρόκειται «να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά» για να αποκομίσει οφέλη άλλος υπουργός. Γι’ αυτό και η συναίνεση είναι επιφανειακή και αφορά μόνο το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ότι αυτός μπορεί να τους κρατήσει στην εξουσία, και αυτό για όσο μπορεί. Εξ ου και δεν υπάρχει κλίμα πολιτικής ενότητας, αλλά εκβιασμού. Γι’ αυτό και ο ΓΑΠ έστειλε μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματός του και της κυβέρνησής του, και όχι προς τις αγορές που υποτίθεται ότι πρέπει να πειστούν ότι το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο.
Ποιο είναι το πολιτικό αποτέλεσμα των ανακοινώσεων του υπουργικού; Ότι καθιστά αδύνατη την συναίνεση με την ΝΔ, ενώ εδώ και μέρες (μας έλεγαν ότι) ήταν το αιτούμενο για την κυβέρνηση! Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κάνουν ακόμα πιο καθαρή την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην κυβερνητική πολιτική και την πρόταση της ΝΔ. Λύνει δηλαδή ο ΓΑΠ ένα από τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει ο Σαμαράς! Και του δίνει κάθε επιχείρημα για να αρνηθεί την (ούτως ή αλλέως) ψευδεπίγραφη συναίνεση που ζητούσε ο Γ. Παπανδρέου.
Γιατί η πραγματικότητα καταγράφεται σήμερα ως εξής: αυτή η οικονομική πολιτική απέτυχε. Το λογικό θα ήταν να διορθωθεί. Το αντιφατικό θα ήταν να επιχειρηθεί η εμβάθυνσή της – ποιο είναι το όφελος να αυξήσεις τον ΦΠΑ τη στιγμή που μετά κόπων και βασάνων μειώνεις τον πληθωρισμό στο 3,5%; Ο ΓΑΠ, μαζί με τον Παπακωνσταντίνου, επέλεξαν το αντιφατικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου