Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Το πράσινο πάρτι συνεχίζεται



Το πάρτι της  «πράσινης ανάπτυξης»  συνεχίζεται με όλο και περισσότερο σασπένς, για όσους το παρακολουθούν από κοντά.
Εκεί που η κυβέρνηση είχε κανονίσει να δώσει τη δουλειά με απευθείας ανάθεση για «το μεγαλύτερο φωτοβολταικό πάρκο στον κόσμο» , όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός πριν από μερικούς μήνες στην Κοζάνη, όπου το εξήγγειλε,  το πράγμα στράβωσε.  Η κυβέρνηση , παρ’ ότι επιθυμούσε να αναλάβει το έργο η αμερικανική Sunedison, συνειδητοποίησε ότι αυτό δεν ήταν δυνατό  για πολλούς λόγους και κυρίως γιατί ήταν υποχρεωτικό να γίνει διαγωνισμός. Έκαναν λοιπόν την ανάγκη φιλοτιμία και αναγκάστηκαν να τον προκηρύξουν. Όπως ήταν αναμενόμενο,  βρήκαν μεγαλύτερο μπελά, αφού έσπευσαν να διεκδικήσουν τη δουλειά εθνικοί προμηθευτές , διαπλεκόμενοι και όχι μόνο. Θέλετε μερικά ονόματα; Η «Κοινοπραξία  Μακεδονική Φωτοβολταική»  που συμπεριλαμβάνει  τον Ελλάκτωρ, την ΤΕΡΝΑ, την Ιντρακάτ, η γνωστή μας  Ζίμενς, η ΜΕΤΚΑ,  η J&P AVAX…κι από κοντά γερμανοί, ισπανοί, αμερικανοί και κινέζοι.
Τι θα κάνει τώρα η κυβέρνηση; θα χαλάσει την άτυπη συμφωνία με τους Αμερικανούς στους οποίους το είχε υποσχεθεί; Θα δυσαρεστήσει τους εθνικούς προμηθευτές;  Ή θα σπάσει τη δουλειά σε μικρότερα κομμάτια; Μεγάλη σπαζοκεφαλιά για τον ΓΑΠ.
Όποιος και να την πάρει τη δουλειά πάντως , τα κέρδη του θεωρούνται εξασφαλισμένα, αφού η κυβέρνηση θα αγοράζει την παραγόμενη ενέργεια με εγγυημένη τιμή ( δέκα φορές περισσότερο από ότι στοιχίζει στη ΔΕΗ η μεγαβατόρα) προκειμένου να προωθήσει την «πράσινη ανάπτυξη» και να βοηθήσει τους ιδιώτες να κάνουν γρήγορη απόσβεση. Ποιος θα πληρώσει το «πράσινο» μάρμαρο; Ο καταναλωτής φυσικά, που είδε και θα ξαναδεί να αυξάνονται τα τέλη  υπέρ ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας).
Υ.Γ Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Χωρίς να αμφιβάλουμε καθόλου ότι πρόκειται περί συμπτώσεως,  αρκετοί εκπρόσωποι των παραπάνω εταιρειών που ενδιαφέρονται να πάρουν τη δουλειά, υπήρξαν εκ των ομιλητών και εκ των χορηγών σε εκδηλώσεις  της περιβαλλοντικής οργάνωσης  του Αντρίκου Παπανδρέου, αδελφού του πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου