Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

"Μέτρα κατοχικής λιτότητας"


Με έντονες αποδοκιμασίες υποδέχθηκε ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος τα νέα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, που προκάλεσαν τρόμο στον ελληνικό λαό για τις δύσκολες μέρες που έρχονται.
''Οι θυσίες χωρίς αντίκρισμα των μικρομεσαίων και των πολιτών πρέπει να λάβουν τέλος'' δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος σχολιάζοντας τα νέα μέτρα.
Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι "η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα ...κατοχικής λιτότητας που ανακοίνωσε, εξάντλησε όλα τα περιθώρια ανοχής της κοινωνίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας και έσβησε κάθε.......
ίχνος ελπίδας για την έξοδο από την κρίση. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η πολιτική, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ανέχεια τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους''.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι υγιείς επιχειρηματίες θα αντισταθούν και θα έχουν στο πλευρό τους τους εργαζόμενούς τους.
Όπως είπε, οι υγιείς επιχειρηματίες δε θα ανεχθούν να οδηγηθούν σε εξαθλίωση, να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, να απολύουν τους εργαζόμενούς τους ή να τους περικόπτουν τους μισθούς.
Ο κ Μίχαλος αναφέρει ότι δεν πρέπει να στοχοποιηθούν οι μικρομεσαίοι και οι καταναλωτές και εκτιμά ότι σε αντίθεση με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, ''αντί να ματώνει η κυβέρνηση στη δουλειά για την εξεύρεση ορθών και αποτελεσματικών λύσεων, ματώνουν για να επιβιώσουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αυτής της χώρας. Να παραδεχτεί η κυβέρνηση τη λανθασμένη πορεία της και να τη διορθώσει''.
ΕΣΕΕ: "Συνταγή αποτυχίας"
Το νέο πακέτο φόρων αναμένεται να έχει την ίδια τύχη με τα προηγούμενα, επαναλαμβανόμενα ανά δίμηνο, αποτυχημένα εισπρακτικά μέτρα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης εκτιμά ότι: ''Οι νέοι εξαντλητικοί «κεφαλικοί φόροι» και η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, χωρίς τη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή για τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης είναι αμφίβολο εάν θα έχουν το ζητούμενο αποτέλεσμα, αφού θα επιβαρύνουν ετησίως το καλάθι της νοικοκυράς κατά περίπου 2,5 δις ευρώ, μη λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας, της ζοφερής κατάστασης στην αγορά και αγνοώντας παντελώς τις περιορισμένες δυνατότητες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που εδώ και καιρό ζουν και τρώνε από τα έτοιμα και τα δανεικά''.
Προσθέτει ότι η μακροπρόθεσμη οικονομική στρατηγική θα πρέπει να ακολουθεί τις αναπτυξιακές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και όχι να χρηματοδοτεί τις ανεπάρκειες του κράτους και τις κερδοσκοπικές απαιτήσεις των δανειστών μας.
Η ΕΣΕΕ χαρακτηρίζει αξιοπερίεργο το ότι η Κυβέρνηση, όπως αναφέρει, πασχίζει για τη διαμόρφωση μίας πολιτικής συναίνεσης, ''λησμονώντας ότι μέχρι τώρα η συναίνεση δεν ήταν απαραίτητος όρος για την αποτυχημένη εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ δεν πείθει κανένα, ούτε εξασφαλίζει κοινωνική συναίνεση, αλλά αντίθετα δημιουργεί αμφιβολίες για το αποτέλεσμα''.
Η ΕΣΕΕ καταλήγει ότι οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο οδηγός σημαντικών εξελίξεων. και προσθέτει ότι για το ελληνικό εμπόριο, η Ελλάδα δεν χωρίζεται σε Μνημόνια Ι και ΙΙ, δεν χωρίζεται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ούτε μοιράζεται στους χρόνους του εκλογικού πολιτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου