Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Αρχίζει σήμερα η επίσκεψη του Οικ. Πατριάρχη στην Καβάλα – Θα παραμείνει επί τριήμερο


Ιστορικής σημασίας για την περιοχή της Καβάλας χαρακτηρίζεται η τριήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Παρασκευή (20/5).
Ο κ. Βαρθολομαίος θα τύχει παλλαϊκής υποδοχής και ύψιστων τιμών από την τοπική κοινωνία, ενώ θα εγκαινιάσει επίσημα το Συνεδριακό Κέντρο της Ι. Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου στη Λυδία, κηρύσσοντας την έναρξη του Διεθνούς Διαχριστιανικού Συνεδρίου για τον Απόστολο Παύλο, το απόγευμα της Παρασκευής –λίγο πριν την αναχώρησή του το ίδιο βράδυ.
Η άφιξη και η παραμονή του ανώτατου ηγέτη της Ορθοδοξίας στην Καβάλα αναμένεται να προκαλέσει, πάντως, αρκετή αναστάτωση στην καθημερινή ζωή της πόλης, εξαιτίας των κυκλοφοριακών απαγορεύσεων που θα ισχύουν κατά το τριήμερο αυτό στο κέντρο της Καβάλας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης στις 4 σήμερα το απόγευμα και θα του γίνει επίσημη υποδοχή από τον Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο, καθώς και από τις Αρχές της περιοχής.  Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλης Τιμοσίδης.
Τον κ. Βαρθολομαίο θα συνοδεύουν κατά την επίσκεψή του οι Μητροπολίτες του Οικουμενικού Θρόνου Μύρων κ. Χρυσόστομος και Ελβετίας κ. Ιερεμίας.
Λόγω του προσφάτου ατυχήματος και της εγχείρησης που υποβλήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ματαιώθηκε η επίσκεψή του στην Καβάλα και την Ιερά Σύνοδο θα εκπροσωπήσει –κατά την επίσκεψη του Πατριάρχη- ο αντιπρόεδρός της Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος.
Μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο, καθ’ οδόν προς την Καβάλα, ο κ. Βαρθολομαίος θα σταματήσει για προσκύνημα στον Ι. Ναό Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, στη Νέα Καρβάλη.
Ακολούθως, θα τύχει παλλαϊκής υποδοχής στην κεντρική πλατεία της Καβάλας (Πλατεία Ελευθερίας), όπου θα τον προσφωνήσει ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής –γύρω στις 5 το απόγευμα.  Μετά την αντιφώνηση του Πατριάρχη, θα σχηματιστεί πομπή από τον κλήρο του νομού Καβάλας και τους πιστούς για να συνοδευτεί ο κ. Βαρθολομαίος κατά μήκος της οδού Ομονοίας στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου, όπου θα τελεστεί επίσημη δοξολογία (στις 6μμ).
Στη διάρκειά της θα γίνουν επίσημες προσφωνήσεις από τον Μητροπολίτη κ. Προκόπιο και τον Περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη, ενώ θα αντιφωνήσει ο Πατριάρχης.
Η πρώτη μέρα της επίσκεψης του κ. Βαρθολομαίου στην Καβάλα θα κλείσει με επίσημο δείπνο, που παραθέτει προς τιμήν του ο Περιφερειάρχης.
Αύριο
Απόδοση ύψιστων τιμών στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη περιλαμβάνει το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας της επίσκεψης του προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην Καβάλα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρθολομαίος θα ανακηρυχθεί αύριο (19/5) επίτιμος Δημότης Καβάλας σε ειδική τελετή, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας (στις 12 το μεσημέρι), αλλά και θα αναγορευθεί επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ Καβάλας (στις 7 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ).
Το αυριανό πρόγραμμα προβλέπει επίσης Προσκύνημα στο Μνημείο Αφίξεως του Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα (Ι. Ναός Αγίου Νικολάου Αγοράς, στις 10πμ), επισκέψεις του Πατριάρχη στο Επιμελητήριο Καβάλας (στις 10.30) και στο Δημαρχείο (11.30πμ), επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο δήμαρχος Καβάλας (στις 2μμ), καθώς και επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί από τον πρόεδρο του ΤΕΙ Καβάλας Αθαν. Μητρόπουλο (στις 9 το βράδυ).
Την Παρασκευή
Εξίσου «βαρύ» είναι το πρόγραμμα του Οικ. Πατριάρχη και την Παρασκευή –τελευταία μέρα της επίσκεψής του στην Καβάλα.
Ειδικότερα, ανήμερα της εορτής της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας (20/5), ο κ. Βαρθολομαίος θα προεξάρξει σε όρθρο, πατριαρχική χοροστασία και πολυαρχιερατική θεία λειτουργία (από τις 8 το πρωί της Παρασκευής), ενώ το μεσημέρι θα παρατεθεί επίσημο γεύμα προς τιμήν του από τον οικοδεσπότη Μητροπολίτη κ. Προκόπιο.
Στις 5 το απόγευμα, θα τελεστεί ο εγκαινιασμός του Συνεδριακού Κέντρου «Απόστολος Παύλος» στη Λυδία από τον Οικ. Πατριάρχη και ακολούθως της   έκθεσης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τμήμα Ανατ. Μακεδονίας), με θέμα «Οι ελληνικές Ορθόδοξες εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης, πριν τα μεταρρυθμιστικά διατάγματα των ετών 1839-1856».  Τον Πατριάρχη θα προσφωνήσει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας και καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Λάζαρος Βασιλειάδης.
Στη συνέχεια, αφού αποδοθεί τιμή στον Πατριάρχη από το πρώην δημοτικό συμβούλιο του τέως δήμου Φιλίππων, ο κ. Βαρθολομαίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Διαχριστιανικού Συνεδρίου «Παύλος – Φίλιπποι. Δυο χιλιετίες. Το ευρωπαϊκό όραμα του Αποστόλου των Εθνών», στις 6 το απόγευμα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα ολοκληρώσει την τριήμερη επίσκεψή του στην Καβάλα το ίδιο βράδυ, αναχωρώντας από το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου