Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Τσεκούρι στις συντάξεις



Δεν προλάβαμε να χωνέψουμε το Μεσοπρόθεσμο και ήρθε κι η εξειδίκευση των μέτρων. Το πρώτο μέρος της φυσικά που αφορά τις περικοπές που θα κάνει το υπουργείο Εργασίας. Η Λ. Κατσέλη ανακοίνωσε ψαλίδι 1,2 δις ευρώ επιπλέον για το 2011, περικοπές που θα γίνουν φυσικά από τις συντάξεις των πολιτών.
Μέσα στο καλοκαίρι μπαίνει ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ ενώ από Σεπτέμβριο οι κακόμοιροι που παίρνουν επικουρικό άνω των 300 ευρώ θα δουν να μειώνεται αφού μπαίνει κι εκεί ΛΑΦΚΑ.
Παράλληλα οι επικουρικές θα μειωθούν με βάση τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών σε ποσοστό 6% έως 20% για τα ελλειμματικά ταμεία.
Όσοι συνταξιούχοι είναι κάτω από 60 θα χάσουν το 8% της σύνταξής τους εκτός από τους απόστρατους ή μητέρες ανηλίκων που έχουν συνταξιοδοτηθεί πρόωρα.
Περαιτέρω μείωση θα υποστούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα με αύξηση των κρατήσεων υπέρ του ΟΑΕΔ κατά 0,5% για τον εργαζόμενο και 0,5% για τον εργοδότη. Παρόμοια κράτηση θα υπάρξει για πρώτη φορά και στους εργαζόμενους στο δημόσιο. Μ’ αυτά τα λεφτά, λένε, θα δημιουργηθεί ταμείο για τους ανέργους. Σιγά μην το πιστέψουμε
Τέλος, μείωση του εφάπαξ κατά περίπου 10% θα υπάρξει σε όλα τα ελλειμματικά ταμεία. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργείο η εξοικονόμηση ανά μέτρο είναι:

-Αύξηση ΛΑΦΚΑ Κύριων Συντάξεων 60 εκ ευρώ
-Ειδική εισφορά συνταξιούχων κάτω των 60 ετών 40 εκ. ευρώ
-ΛΑΦΚΑ επικουρικών 50 εκ. ευρώ
-Μείωση εφάπαξ 50 εκ. ευρώ
-Αύξηση εισφορών υγείας 70 εκ. ευρώ
-Αναμόρφωση και εξορθολογισμός επιδοματικής πολιτικής (ΟΕΚ,ΟΕΕ, ΟΑΕΔ) 700 εκ. ευρώ
Έτσι για να μάθετε από πρώτο χέρι τι σημαίνει Μνημόνιο 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου