Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ανασχηματισμός για τα μάτια της τρόικα


Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται ο ανασχηματισμός, καθώς το πρωθυπουργικό επιτελείο (μεταξύ άλλων) θεωρεί ότι είναι μία κίνηση που μπορεί να ενταχθεί στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να εκτιμηθεί από τους προϊσταμένους της τρόικα. Κορυφαίοι υπουργοί φοβούνται ότι δεν θα δοθεί η πέμπτη δόση τον Ιούνιο, εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει την κατάρρευση της κυβέρνησης. Επομένως ο ανασχηματισμός μπορεί να δείξει στο εξωτερικό ότι «παίρνει μπροστά ξανά η μηχανή».

Η πραγματικότητα είναι ότι ο πρωθυπουργός, όταν δεν «χάνεται» στο εξωτερικό, εγκλωβίζεται στο εσωτερικό. Η προσπάθεια του ΓΑΠ δεν είναι να λύσει το γόρδιο δεσμό και να διευθετήσει τις κόντρες για την οικονομική πολιτική και ανάμεσα στους υπουργούς. Ο ίδιος προτιμά να «ίπταται» πάνω από τα προβλήματα του υπουργικού του συμβουλίου και να δίνει έμφαση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και (εσχάτως) των ιδιωτικοποιήσεων. Περίπου θεωρεί ότι η «εργασιοθεραπεία» θα λύσει τα προβλήματα.

Ωστόσο η πίεση των «μνημονιακών» υπουργών για ανασχηματισμό και συγκρότηση «μνημονιακής» κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και όσους άλλους θα ήθελαν να συμμετάσχουν, δεν έχει σταματήσει. Έχουν συμμάχους και τον επίτροπο Όλι Ρεν και τις τουλάχιστον άκομψες παρεμβάσεις του, αλλά τα στελέχη της τρόικα. Γι’ αυτό εμμένουν στο περιεχόμενο της πρότασης Λοβέρδου, Βενιζέλου, Διαμαντοπούλου. Και γι’ αυτό ο Βενιζέλος έστειλε μήνυμα στο Γιώργο ότι δεν θα ανεχθεί διαρροές που τον πλήττουν (όπως αυτή στα «Νέα»)…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου