Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Τι λένε κανάλια και ραδιόφωνα λίγο πριν από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών



Βήμα FM

Τα «ΝΕΑ» καταγράφουν 5 σενάρια για τη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον ΠτηςΔ.
Εάν δε πάρουμε την 5η δόση, κατεβάζουμε ρολά.
Μέσω συνεργατών, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι δεν πρέπει να συναινέσει η ΝΔ σε εκβιαστικά διλήμματα. Οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ το ερμηνεύουν ότι βάζει πλάτη.
Πιο ανησυχητικό και απογοητευτικό όλων είναι αυτά που ακούστηκαν χθες από τον Ζισκάρ ντ’ Εσταίν και Χέλμουτ Σμιτ.
Έχει αρχίσει και κυκλοφορεί ένα σκηνικό-σενάριο το οποίο λέει ότι με κάποιο τρόπο από τα 25 δισ. ευρώ που ψάχνουμε, θα μας δώσουν τα 16 δισ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στις δανειακές ανάγκες και τα άλλα 9 δισ. ευρώ που χρειαζόμαστε για τους μισθούς και τις συντάξεις, να μας πουν με αυτά τώρα, κάνετε εσείς κουμάντο πού θα τα βρείτε.
Π. ΤΣΙΜΑΣ
Τι θα συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, αφού ήδη τα έχουν συζητήσει κατ’ ιδίαν ήδη την περασμένη Τρίτη και έχουν διαπιστώσει τι έχουν να πουν.
Στην πραγματικότητα δεν έχει να τους πει τίποτα καινούργιο.
Γίνεται για ένα και μόνο λόγο, γιατί στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις δεν κρατούνται πρακτικά, ενώ όταν βρίσκονται όλοι μαζί υπό τον ΠτηςΔ κρατιόνται πρακτικά. Ό,τι πει ο καθένας σήμερα θα γραφτεί και θα τον συνοδεύει.
Περιμένουμε ο πρωθυπουργός να ανοίξει τη συζήτηση κάνοντας μια πιο ειλικρινή και γενναία αυτοκριτική, ώστε να επιτρέψει και στους υπόλοιπους να συζητήσουνε με ειλικρίνεια και να μην περιχαρακωθούν πίσω από την κομματική τους θέση.
ΑΝΤ. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ
Να θυμίσουμε ότι κρίσιμες συσκέψεις υπό τον ΠτηςΔ, δεν ταιριάζουν και πολύ στον κ. Σαμαρά. Θα πρέπει να προσέξει γιατί σήμερα είναι πολύ κρίσιμη ημέρα για αυτόν.
Μπορεί και ο ίδιος να έχει ένα άγχος γι’ αυτό.
Ασκείται από τον Παπανδρέου ένας εκβιασμός ή πίεση σε δύο επίπεδα:
Θα αφορά μία επιδίωξη για συμφωνία στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων.  Ως προς τις διαδικασίες και πιο όργανο-επιτροπή θα εισηγείται στον υπουργό. Μπορεί να τεθεί για να αποσπάσει τη συναίνεση πάνω στη διαδικασία του κ. Σαμαρά. Εκεί θα μπορούσε ο κ. Σαμαράς να δώσει τη συναίνεσή του πιο καθαρά απ’ ό,τι το έκανε στην κατ’ ιδίαν σύσκεψη με τον Παπανδρέου. Μπορεί να εμπλακεί και η Βουλή από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ο κ. Σαμαράς θα ήθελε να πει σε αυτό ένα πιο καθαρό ναι γιατί δεν θέλει τις εκλογές.
Το επόμενο βήμα του κ. Παπανδρέου εάν δεν πάμε σε μία καταγραφή επίσημα των απόψεων, είναι να προτείνει μία κυβέρνηση τεχνοκρατών, στην οποία θα συμμετέχει η ΝΔ διά υποδείξεως ορισμένων προσώπων πολιτικών και μη πολιτικών. Αυτό είναι το σημείο που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Δεν πρόκειται ο Σαμαράς να αυτοκτονήσει πολιτικά, θα ρισκάρει και θα πάει σε εκλογές, παρότι-νομίζω- δεν τις θέλει.
Το γεγονός ότι έχουμε σύσκεψη είναι μία παραδοχή ότι κάτι δεν πήγε καλά. Αυτό δεν μπορεί να μην το πει ο Παπανδρέου. Πάνω σε αυτό θα κτίσει κανείς τη διαφορά για το αν συναινέσει από εδώ και πέρα.
Ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί εκλογές.
Είναι κακό για τη χώρα οι εκλογές, διότι θα μπούμε σε μία λογική διχαστική.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Δεν θα έχουμε τη συναίνεση την οποία επιδιώκει ο κ. Παπανδρέου.
Ο κ. Σαμαράς ενδεχομένως να του δώσει τη σύμφωνη γνώμη σε επιμέρους ζητήματα, τα οποία δεν αλλάζουν την εικόνα σε σχέση με το κλίμα συναίνεσης που θέλει να διαμορφώσει ο κ. Παπανδρέου.
Δεν πρέπει να αποκλείουμε πρόωρες εκλογές.
Επισείετε ένας κίνδυνος που δεν έχει το περιεχόμενο που θέλησε να δώσει η κ. Δαμανάκη. Κακώς το είπε η κ. Δαμανάκη.

ΣΚΑΪ TV «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»
Τριανταφύλλου:
Όταν το λες αυτό στους συνεργάτες του Α. Σαμαρά, ότι τίθεται όρος για την επόμενη δόση η συναίνεση απαντούν ‘εμάς δεν μας έχει τεθεί αυτό από πουθενά επισήμως’. Θεωρούν ότι είναι ένα κλίμα πίεσης.
Λένε στον κ. Σαμαρά ‘βρες μας πως θα καλυφθεί η τρύπα από το σκέλος των δαπανών’.
Η κυβέρνηση γιατί δεν τα έχει κάνει μέχρι τώρα; Την εμπόδιζε η ΝΔ;
Υπάρχει μερίδα στελεχών της ΝΔ που διαφωνούν με την πολιτική Σαμαρά και βρίσκουν συνομιλητές στο ΠΑΣΟΚ από εκείνους που θέλουν να τρέξει πιο γρήγορα ο κ. Παπανδρέου και υπάρχουν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με την πολιτική Παπανδρέου και συνομιλούν με βουλευτές που στηρίζουν την πολιτική Σαμαρά. Αυτή είναι μια καθημερινή διαδικασία.
Οι εκλογές χωρίς ταμειακή επάρκεια του δημοσίου πως θα γίνουν;

MEGA, «Κοινωνία Ώρα Mega»
Γ. Σαραντάκος:
Η λέξη εκλογές θα είναι στο μυαλό όλων των πολιτικών στη σύσκεψη, το θέμα είναι ποιος θα το πει, ποιος θα χρεωθεί τις εκλογές.
Ο κ. Σαμαράς μέχρι χθες το βράδυ ήταν στη λογική, ότι εγώ δεν συγκυβερνώ αν τεθεί θέμα, δεν συναινώ στο μείγμα. Τι κάνουμε; Η ευθύνη είναι του Παπανδρέου.
Χθες όλα τα επιτελεία έκαναν συσκέψεις τακτικής. Τι θα πούμε αν μας πει.
Πιστεύω, ότι όλα αυτά είχαν συζητηθεί μεταξύ Παπανδρέου –Παπούλια στην προηγούμενη συνάντηση.
Στη ΝΔ δεν ήξεραν την ατζέντα. Η προεδρία της δημοκρατίας δεν έδινε μια ατζέντα για το τι ακριβώς θα συζητηθεί και βγήκε μια γενικόλογη ανακοίνωση. Η πληροφορία που έχω είναι ότι πριν από τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών γίνεται ένας γύρος τηλεφωνημάτων για το αν θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση μετά και να υπάρξουν κάποιες γραμμές, που κινείται το κάθε κόμμα. Μέχρι χθες το βράδυ τέτοιο θέμα δεν υπήρξε.
Για το θέμα των εκλογών όλα εξαρτώνται από τη στάση του κ. Σαμαρά.
Η σύσκεψη που γίνεται, γίνεται για να υπάρξει διάλογος μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά. Μέχρι χθες το βράδυ και στη Βουλή στο γραφείο του πρωθυπουργού και στη λεωφόρο Συγγρού στο γραφείο του Προέδρου της ΝΔ γινόντουσαν συσκέψεις. Η απόφαση στο ένα γραφείο είναι ότι ο κ. Παπανδρέου σήμερα θα μπει και με γενναία αυτοκριτική, δηλαδή θα αφαίρεση το επιχείρημα από μόνος του, του  Σαμαρά ότι έναν χρόνο έγιναν λάθη.
Ο κ. Σαμαράς μέχρι χθες το βράδυ, η εικόνα που έχω είναι ότι θα μπει μέσα με 2 «όχι». «Όχι» σε συγκυβέρνηση, «όχι» σε συνυπογραφή μέτρων.
Οι εκλογές θα είναι πάνω από το προεδρικό μέγαρο σήμερα, αλλά κανένας δεν θέλει να τις χρεωθεί. Μέσα στο κλίμα αυτό είχαμε και παρέμβαση του κ. Κώστα Καραμανλή χθες. Νωρίς το απόγευμα συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού στήριξαν ευθέως κάθετα ……Είναι πολύ κομβικό σημείο.
Ο Σαμαράς ότι πηγαίνει σήμερα στο προεδρικό μέγαρο με σκληρή γραμμή έχοντας τη στήριξη του Καραμανλή είναι πολύ σημαντικό θέμα.
Ο Καραμανλής βγήκε και είπε χθες σε μια στρατηγική που δεν πιστεύω  ότι γνωρίζει, ακριβώς που θέλει να το πάει ο Σαμαράς, είπε ότι η ΝΔ δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς Παπανδρέου και κυβέρνησης .
Το πρόβλημα του κ. Σαμαρά δεν είναι αν του φέρθηκε ο κ. Παπανδρέου καλά στην αρχή. Το πρόβλημα του κ. Σαμαρά είναι ότι δεν πιστεύει στην πολιτική αυτή.
Η τοποθέτηση Καραμανλή χθες δεν είναι άσχετη με τις εξεταστικές επιτροπές. Ο Καραμανλής θεώρει ότι ο Παπανδρέου πήγε να τον κλείσει φυλακή.

Δ. Καμπουράκης:
Μην έχεις καμία αμφιβολία ότι σήμερα η σύσκεψη γίνεται για τον Σαμαρά. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη.
Κατά την άποψη μου πρέπει να έρθει ο Σαμαράς πρωθυπουργός με τον Καραμανλή αντιπρόεδρο να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο, με τον Αλογοσκούφη υπουργό οικονομικών, αλλά να μην κάνει ότι του κατέβει στο κεφάλι αλλά με τη γραμμή του Ζάππειο 2.

Μ. Ιγνατίου:
Ακούγοντας σας μπερδεύτηκα. Φεύγω με την εντύπωση ότι για όλα φταίει ο Σαμαράς. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι άρχισαν οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ της Αθήνας, των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον για το ποιος φταίει και τι φταίει και δημιουργείται πολύ δύσκολη κατάσταση.
Η Ελληνική κυβέρνηση λέει ότι μας κατασκευάσατε ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν ήταν για τη χώρα μας και ίσως να ήταν για μια άλλη χώρα και αυτοί ανταπαντούν ότι εσείς το κατασκευάσατε το πρόγραμμα και εμείς κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις.
Εμείς δεν έχουμε την αίσθηση από εδώ ότι δεν παλεύεται το πράγμα. Αυτό που ισχυρίζονται είναι ότι αν είχαμε υλοποιήσει τις υποσχέσεις που δώσαμε δεν θα ήμασταν σε αυτή την κατάσταση.

Δ. Μητρόπουλος:
Μέχρι πριν από λίγο καιρό ο Γ. Παπανδρέου δεν ήθελε εκλογές και ο Α. Σαμαράς σίγουρα δεν θέλει ούτε αυτός εκλογές.
Από πού και ως που η κυβέρνηση περιμένει από την αντιπολίτευση να συμφωνήσει. Όταν δεν σε καλούν στο γάμο δεν πας στην κηδεία.
Η ΝΔ τα βάζει με το μνημόνιο, τα βάζει με τον Παπακωνσταντίνου, δεν πάει να κατεδαφίσει τον Παπανδρέου. Νομίζω ότι το παιχνίδι δεν είναι αλληλοκαταστροφής. Δεν υπάρχει ανάμεσα τους η τοξικότητα η οποία υπήρχε ανάμεσα στον Παπανδρέου και στον Καραμανλή.
Έχω την αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να σώσουν την Ισπανία αποκόβοντας εμάς.
Αν πάμε σε ένα συμβούλιο άκαρπο τα πράγματα είναι μάλλον δρομολογημένα ότι πάμε σε εκλογές.

Μ. Σπινθουράκης:
Κατά πάσα πιθανότητα οι Γερμανοί θα βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τους Ολλανδούς.
Το ενδεχόμενο να φύγει μια χώρα από το ευρώ φαίνεται μάλλον σουρεαλιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου