Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Απευθείας απ' τις Βρυξέλλες η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας

 
Το σχέδιο που θα προταθεί στην ελληνική κυβέρνηση θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημιουργία ενός αυτόνομου φορέα, ο οποίος θα διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία, οι αποφάσεις του οποίου μάλιστα θα περνούν πρώτα από τις Βρυξέλλες.
Την ώρα που οι εκπρόσωποι της Τρόικας ξεσκονίζουν οτιδήποτε έχει σχέση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα σενάρια για την επόμενη μέρα της αξιολόγησης δίνουν και παίρνουν. Εν μέσω...
έντονης σεναριολογίας, όλα θα κριθούν τις επόμενες μέρες, καθώς όπως όλα δείχνουν η Τρόικα θα απαιτήσει γή και ύδωρ για να απασφαλίσει την επόμενη δόση για τη συνέχεια του ελληνικού κράτους.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, μία από τις κυριότερες ενστάσεις της Τρόικας είναι η μεγάλη καθυστέρηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ούτε τα αναλυτικά προγράμματα αλλά δεν έχει εκκινήσει ούτε και τους αρχικούς διαγωνισμούς. Εν μέσω βαθιάς ύφεσης της οικονομίας, η αντιπροσωπία έχει και στο παρελθόν δείξει ότι οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στο πρόγραμμα ύψους 50 δισ. Ευρώ, το οποίο όμως παραμένει “γενικόλογο” και “στάσιμο”.
Το σχέδιο που θα προταθεί στην ελληνική κυβέρνηση θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημιουργία ενός αυτόνομου φορέα, ο οποίος θα διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία, οι αποφάσεις του οποίου μάλιστα θα περνούν πρώτα από τις Βρυξέλλες. Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση η συμμετοχή των ελληνικών αρχών θα είναι ελάχιστη έως μηδενική, καθώς η αποτελεσματικότητα όλο αυτό το διάστημα έχει κριθεί ανύπαρκτη.
Τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνει ο οργανισμός θα διοχετεύονται για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ δεν αποκλείεται και η επαναγορά ιδίων ομολόγων σε αγοραίες τιμές, ήτοι με discount περίπου 40%. Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στο πρόγραμμα θα είναι, κατά περίπτωση, η πώληση, οι συμβάσεις παραχώρησης, η εύρεση στρατηγικού επενδυτή, η μετοχοποίηση μέσω Χρηματιστηρίου και η δημιουργία εταιρίας συμμετοχών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου