Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ


Quantcast
Στη Δύση, όλο και πιό προβληματισμένοι φέρονται πολιτικοί κύκλοι αλλά και think tanks, σχετικά με το ό,ποιο μέλλον της FYROM. Άσχετα με την ”πολιτική των αγαλμάτων” και μακριά από τους φθηνούς μεγαλοιδεατισμούς του Γκρουέφσκι και της παρέας του, αρχίζει και εντείνεται ο προβληματισμός.
Σε σημείο που γίνεται ανοιχτά λόγος από κάποιους για το ενδεχόμενο να αναθεωρηθούν τα σύνορα στη FYROM. Πως θα γίνει αυτό; Μέσα από μια συνολική πολιτική συμφωνία μεταξύ Αλβανών, Σέρβων και Σκοπιανών, για το Κοσσυφοπέδιο όσο και για την ίδια τη FYROM.
Είναι ενδεικτικά τα αναφέρει το ”Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας”, που εδρεύει στο Βερολίνο, και το οποίο κάνει λόγο για έναν νέο γύρο αλλαγών των συνόρων στα Βαλκάνια, πράγμα που απηχεί βεβαίως τις γερμανικές θεωρίες που επιθυμούν κατακερματισμένη Βαλκανική, εύκολη λεία στο επελαύνον γερμανικό κεφάλαιο.

Τι επισημαίνεται στην ανάλυση του γερμανικού ιδρύματος; Πως η υφιστάμενη κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί ”αντιπαραγωγική” για τη Δύση. Και πως ένας πιθανός διαμελισμός στο Κοσσυφοπέδιο, αναπόφευκτα θα φέρει επιπτώσεις και στην FYROM.
Η επίτευξη διαρκούς πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή, σημειώνει η ανάλυση, πρέπει να συνίσταται στις παραχωρήσεις (ποιών;) και στη μερική αλλαγή των συνόρων στην περιοχή.
Ο Σέρβος αναλυτής Ντούσαν Ρέλιγιτς τονίζει πως η FYROM, το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία–Ερζεγοβίνη αποτελούνται από εύθραυστες κοινωνίες, που απειλούνται ξανά με εθνοτικές συγκρούσεις.
Συγκρούσεις που κατ’ αυτόν θα επιβάλλουν τελικά αλλαγή των συνόρων.
Καταλύτης, σύμφωνα με την δική του ανάλυση, θα αποδειχθεί το δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών, επιθυμεί να ενωθεί με το Κοσσυφοπέδιο ή την ίδια την Αλβανία.
Είναι φανερό πως η μοίρα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, των Σκοπίων και του Κοσσυφοπεδίου, κάπουτρέχει παράλληλα.
Οι εθνικές κοινότητες αναγκάζονται να ζουν μαζί, και δεν ζουν ταυτόχρονα, αφού είναι εντελώς διαφορετικές. Εκτιμούμε, πως μια διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχη εξέλιξη και στα Σκόπια.
Στην περίπτωση αυτή, απλά θα πάει περίπατο η ψευδεπίγραφη ”μακεδονική” ταυτότητα των Σκοπίων.
Ο σε αμετανόητο βαθμό εθνικιστής πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, μπορεί να εργάζεται νυχθημερόν για την επιβολή ”μακεδονικής ταυτότητας”, μόνο που αδυνατεί να καταλάβει πως οι Αλβανοί της FYROM δεν έχουν καμμία διάθεση να ταυτιστούν με αυτήν.
Και ένα κράτος με τις παθολογίες της FYROM, δεν μπορεί να σταθεί μέσα από τα αγάλματα του Φίλιππου και του Αλέξανδρου. Ιδίως όταν και αυτά ακόμη, αποτελούν προιόν κλοπής και σφετερισμού ελληνικής κληρονομιάς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου