Εχει αυτή η κυβέρνηση Παπαδήμου άλλο πολιτικό χρόνο; Η απάντηση ίσως δοθεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, που αναμένεται να ανακοινωθεί από ώρα σε ώρα. Την ίδια στιγμή ο διορισμένος πρωθυπουργός, που έφυγε από την Αθήνα την περασμένη Κυριακή με εντολή να μεταβεί στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να διαπραγματευτεί, φαίνεται ότι ξέχασε στην Ελλάδα τις κόκκινες γραμμές. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί δεν έκανε τίποτε στον «πόλεμο» των Βρυξελλών και γιατί δεν χρησιμοποίησε τα «εφόδια» με τα οποία είχε οπλιστεί από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ηδη βρίσκεται από πλευράς του σε πλήρη εξέλιξη η νέα συνταγή εκβιασμών. Περισσότερη φτώχεια
με μείωση του κατώτερου μισθού, με μετέωρο το τι θα γίνει με τον 13ο και τον 14ο μισθό, αλλά και με αύξηση της φορολογίας και του ΦΠΑ. Αυτά είναι τα «δώρα» που κόμισε από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ.Μέτρα που δεν φαίνεται να περνούν εύκολα τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τη Βουλή, μια και αρκετοί βουλευτές έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μείωση μισθών.
Το βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει ενημέρωση από τον Λουκά Παπαδήμο για όλα όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και για τις επαφές που είχε τις πρώτες πρωινές ώρες ο πρωθυπουργός, αλλά και για το ταξίδι του στη Φρανκφούρτη, όπου φέρεται ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι.
Τα αγκάθια της συζήτησης με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι αρκετά, μια και το μόνο που θα... κομίσει ο κ. Παπαδήμος ως... επιτυχία είναι ότι απέφυγε η Ελλάδα τον επίτροπο στα ταμεία της. Μια πρόταση όμως που έπεσε ως προπέτασμα καπνού, μια και από πίσω βρισκόταν το νέο άγριο πακέτο μέτρων.
Τα ερωτήματα λοιπόν που ζητούν απάντηση είναι τι θα γίνει με τις κόκκινες γραμμές που είχαν τεθεί στην προηγούμενη συνάντηση των αρχηγών.
-Μισθοί (13ος και 14ος).
-Επικουρικές συντάξεις, όπου η διαφωνία παραμένει, μια και η Ν.Δ. δεν δέχεται καμία επιπλέον περικοπή και προτείνει αντιθέτως ισοδύναμα.
-Το θέμα του αγγλικού δικαίου. Η Ν.Δ., αν και επίσημα δεν έχει τοποθετηθεί, φέρεται ότι διαφωνεί -σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά- με την πρόταση τα «κουρεμένα» ομόλογα να διέπονται από το συγκεκριμένο δίκαιο.
-Το ύψος της μαύρης τρύπας του Προϋπολογισμού του 2011. Η Ν.Δ. εκεί έχει κόκκινη γραμμή τις περικοπές των αμυντικών δαπανών. Παράλληλα ζητά εξηγήσεις πώς φουσκώνει η τρύπα από 2,2 δισ., που έλεγε η τρόικα, σε 4,5 δισ. που «διαρρέουν» κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
-Το θέμα των τραπεζών παραμένει σε εκκρεμότητα, μια και ακόμη είναι θέμα διαπραγμάτευσης.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής ισχυρίστηκε ότι στη συνάντηση οι πολιτικοί αρχηγοί «θα κληθούν να πάρουν πολύ σημαντικές αποφάσεις» και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία θα γίνει με τη συναπόφαση και των τριών αρχηγών».
Παράλληλα συνέχισε τον εκβιασμό που ξεκίνησε ο κ. Παπαδήμος προς τους βουλευτές λέγοντας ότι «σε ό,τι αφορά τις ψηφοφορίες, περιμένουμε την πλειοψηφία που στήριξε τον σχηματισμό της κυβέρνησης να εκφραστεί και στα μεγάλα ζητήματα που θα τεθούν στη Βουλή, εν όψει της νέας δανειακής σύμβασης. Περιμένουμε να εκδηλωθεί αυτή η πλειοψηφία».
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η συμφωνία θα κλείσει τις επόμενες ημέρες λέγοντας ότι εννοεί PSI prior actions (απαραίτητες προϋποθέσεις).
Τέλος ο κ. Καψής επιχείρησε να εξωραΐσει την εικόνα της κυβέρνησης λέγοντας ότι σε μια τέτοια κυβέρνηση είναι φυσικό να υπάρξουν αρρυθμίες, ενώ είπε ότι ο κ. Βενιζέλος θα διατηρηθεί στη θέση του υπουργού Οικονομικών ακόμη και αν ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ.
Νίκος Ελευθερόγλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου