Νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου 30 και πλέον σελίδων, με την οποία ρυθμίζεται μια σειρά από «καυτά» ζητήματα της οικονομίας, όπως είναι η εργασιακή εφεδρεία, η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κ.λπ., ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Στην ουσία πρόκειται για μια πράξη- μωσαϊκό, η οποία, όπως και η προηγούμενη, παρακάμπτει τον θεσμό του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου απλώς υπογράφεται από το υπουργικό συμβούλιο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ως προς την εφεδρεία, με τη διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση θα απαλλάσσει από το μέτρο τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν τώρα ότι η αναγκαστική έξοδος των ανώτερων στελεχών θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα σε τομείς που έχουν να κάνουν με τη δομή και τη λειτουργία του κράτους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υποχρεώσεις που ήταν συνδεδεμένες με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βρεθούν τον Ιανουάριο στο «μικροσκόπιο» της τρόικας κινδύνευαν να μείνουν στη μέση εξαιτίας της υπαγωγής διευθυντών στο μέτρο της εφεδρείας.
Με τη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση θα «διασώζει» τους διευθυντές, κάτι που δεν θα γίνει για τους υπόλοιπους 150.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που θα οδηγούνται νωρίτερα προς την έξοδο και για έναν χρόνο θα παίρνουν το 60% του βασικού τους μισθού.
Στην ίδια πράξη η κυβέρνηση θα «περάσει» και τη νέα -χαριστική- ρύθμιση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Τα χρέη ανέρχονται σήμερα στα 42 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την είσπραξη των δημόσιων εσόδων, θα δίνει τη δυνατότητα στους 900.000 οφειλέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 60 δόσεις, έναντι 30 δόσεων της υφιστάμενης ρύθμισης. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή θα είναι ύψους 300 ευρώ.
Τη ρύθμιση θα συνοδεύσει διάταξη με την οποία θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος όσοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ. Σήμερα τα χρέη πάνω από αυτό το όριο αποτελούν πλημμέλημα, το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών. Στην πράξη αυτές οι ποινές έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα. Συνεπώς οι φοροφυγάδες αφήνονται ελεύθεροι.
Στην ίδια πράξη η κυβέρνηση ενσωματώνει και δύο ρυθμίσεις για τις τράπεζες: Η πρώτη έχει να κάνει με τη λογιστική ελάφρυνση των ζημιών που θα εγγράψουν οι τράπεζες από το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων (PSI+). Το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει τη δυνατότητα απόσβεσης της ζημίας από το «κούρεμα» σε 10 έτη από 5 που είναι σήμερα. Το θέμα έχουν κινήσει οι ίδιες οι τράπεζες καταθέτοντας σχετική επιτολή στο υπουργείο Οικονομικών.
Με άλλη διάταξη ρυθμίζεται το θέμα της χρηματοδότησης μιας τράπεζας της οποίας υγιές «κομμάτι» έχει αποσχιστεί από τις προβληματικές της δραστηριότητες. Συγκεκριμένα θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα ποσοστά χρηματοδότησης και ο φορέας, Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), από το οποίο θα δίνονται τα νέα ποσά. Η τρόικα έχει ισχυρή άποψη για το ΤΧΣ, αφού το χρηματοδοτεί με δικά της λεφτά.
Μ. Χριστοδούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου