Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Οι «μαθητευόμενοι μάγοι» με τα... δώρα



Ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά με αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 9,2% ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα το υπουργικό έχρισε κυνηγούς κεφαλών τα δικηγορικά γραφεία τα οποία θα δραστηριοποιηθούν για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών από φορολογουμένους. Επίσης, ανεστάλη για ακόμη τρεις μήνες η επιβολή του φόρου υπεραξίας στις μετοχές.

Αναλυτικά, στο υπουργικό, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 9,2% μεσοσταθμικά. Στην επιβάρυνση αυτή (8-9 ευρώ για κάθε 1.000 κιλοβατώρες) πρέπει να προστεθούν και τα επιπλέον 4 ευρώ που θα πληρώνει κάθε πελάτης της ΔΕΗ σε κάθε λογαριασμό εξαιτίας της αύξησης του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μέσω του
οποίου επιδοτούνται οι ιδιώτες παραγωγοί. Για το μέσο νοικοκυριό οι παραπάνω αυξήσεις μεταφράζονται σε επιβάρυνση περίπου 60 ευρώ ετησίως. Στη σχετική εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος δεν ξεκαθαρίζεται αν στην αύξηση του 9,2% περιλαμβάνεται και το τέλος ΑΠΕ. Ο ίδιος υποστήριξε, πάντως, ότι η διοίκηση της ΔΕΗ είχε ζητήσει μεσοσταθμική αύξηση περί το 20%, συμπεριλαμβανομένου του τέλους για τις ανανεώσιμες. Στο ΥΠΕΚΑ, για να εξωραΐσουν την εικόνα, εισηγούνται τη μείωση του τέλους ΕΡΤ, το οποίο επίσης επιβαρύνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αντίστοιχη εισήγηση είχε κάνει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εισηγείται κατάργηση παροχών, όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ, που αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40.000.000 ευρώ τον χρόνο. Ζητεί, επίσης, να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων (συνολικά πάνω από 265.000 νοικοκυριά) και να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια, ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από τη χαμηλή. Η αύξηση θα γίνει και τυπικά με την έκδοση σε λίγες ημέρες σχετικής υπουργικής απόφασης.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η ανάθεση σε δικηγορικά γραφεία της είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων, τα οποία ανέρχονται σε 42 δισ. ευρώ. Τα δικηγορικά γραφεία, εκτός από τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών που έχουν ήδη αναλάβει, θα κινούνται και για την αναγκαστική είσπραξη των χρεών, με μέτρα όπως η απειλή κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. Να σημειωθεί ότι οι πρακτικές που έχουν ακολουθήσει στο παρελθόν εισπρακτικές εταιρίες που εργάζονταν για λογαριασμό των τραπεζών έγιναν κόκκινο πανί για τους καταναλωτές που κατήγγειλαν ακόμη και εκβιασμούς και διαπόμπευση στον οικογενειακό και επαγγελματικό περίγυρο. Αλλη διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου μεταθέτει για την 1η Απριλίου την ημερομηνία επιβολής του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες μετοχών.

Επίσης, θα περιλαμβάνει διάταξη με την οποία εξαιρούνται από το ενιαίο μισθολόγιο οι δημοσιογράφοι που απασχολούνται στον στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα και την ΕΡΤ. Επίσης, με άλλη διάταξη αναστέλλεται για ένα έτος ο φόρος 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Τέλος, από την εφεδρεία εξαιρούνται οι οδηγοί σε τραμ, ΗΣΑΠ, μετρό, ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ, οι κλειδούχοι και το προσωπικό ασφαλείας του ΟΣΕ και οι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών εξισώθηκαν με τις εισηγμένες ΔΕΚΟ, όσον αφορά το μισθολογικό καθεστώς, όπερ και σημαίνει λιγότερες απώλειες μισθού.


Φώτης Κόλλιας, Μάριος Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου