Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Θρήνος για Οσκαρ



Οτιδήποτε συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στη Βόρεια Κορέα -και βγαίνει προς τα έξω ως τηλεοπτική εικόνα- συμβαίνει, αν μη τι άλλο, με απόλυτη μεγαλοπρέπεια και με έναν τρόπο που δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο αμφισβήτησης του μεγαλείου της χώρας· μεγαλείο που εκπορεύεται από τους φωτισμένους ηγέτες που την κυβερνούν, όπως βέβαια και από το «αλάνθαστο» στις αποφάσεις του κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο βρίσκεται μονίμως στην εξουσία χάρη στην -έστω και... σιωπηρή- λαϊκή βούληση.

Σχεδόν νομοτελειακά λοιπόν, η κηδεία του Κιμ Γιονγκ Ιλ δεν θα μπορούσε να περάσει επικοινωνιακά απαρατήρητη.

Η νεκρώσιμη ακολουθία άρχισε στο μαυσωλείο Κουμσουσάν, της Πιονγιάνγκ, εκεί δηλαδή όπου είχε τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες το γυάλινο φέρετρο του επί 17 χρόνια ηγέτη της χώρας.

Πανταχού παρούσα στο γεγονός, η βορειοκορεατική τηλεόραση στις πρώτες εικόνες της πρόβαλε μια μαύρη λιμουζίνα, η οποία, ενώ προηγούνταν της πομπής που μετέφερε τον νεκρό Κιμ Γιονγκ Ιλ, κουβαλούσε σε ειδική θήκη ένα τεράστιο πορτρέτο του νεκρού ηγέτη. Πίσω της ακολουθούσε μια άλλη λιμουζίνα, που είχε αναλάβει το χρέος της μεταφοράς μιας λευκής ανθοδέσμης για τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, ενώ τέλος την πομπή ολοκλήρωνε ακόμη μία λιμουζίνα με τη σορό του «Αγαπημένου Ηγέτη».

«Είναι η μεγαλύτερη απώλεια για το κόμμα και τη χώρα μας» έλεγε και ξαναέλεγε κλαίγοντας ο παρουσιαστής της βορειοκορεατικής τηλεόρασης, ενώ στις οθόνες έπαιζαν διαρκώς εικόνες του πλήθους που, με σφιγμένες γροθιές σε ένδειξη συντριβής, είχε πέσει στα γόνατα θρηνώντας τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Η παράδοση της εξουσίας από τα χέρια του παλαιού δικτάτορα στα χέρια ενός νέου αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις στιγμή μεγάλης έντασης στην Ιστορία μιας χώρας. Στην περίπτωση όμως της παράδοσης του δαχτυλιδιού της εξουσίας από τον πατέρα Κιμ Γιονγκ Ιλ στον υιό Κιμ Γιονγκ Ουν τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς ακόμη και η καλά σκηνοθετημένη νεκρώσιμη ακολουθία του «Αγαπημένου Ηγέτη» είχε σκοπό να ενώσει -μέσα από τον θρήνο- τη χώρα και να κάνει ακόμη πιο ομαλή τη μετάβαση της εξουσίας και το πέρασμα της Βόρειας Κορέας στην επόμενη μέρα.
Γιώργος Τραπεζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου