Ενα βήμα πιο κοντά στη διάσπαση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, με τους δελφίνους στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου να ανεβάζουν στροφές και να λένε στον Γιώργο «φύγε τώρα», κάποιους να μιλούν ακόμη και για «αυτοδιάλυση», αλλά εκείνος να τους απαντά νεφελωδώς «θα κάνω το καθήκον μου».
Αυτή η φράση ήταν και εκείνη που πυροδότησε την αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είπε στον κ. Παπανδρέου: «Ποιο από όλα τα καθήκοντά σας; Η εισήγησή σας δεν ξεκαθάρισε. Επικρατεί ασάφεια που δεν συμφέρει κανέναν». Ακόμη πιο πιεστικός εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος βλέποντας τον κ. Παπανδρέου να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, λέγοντας ότι οι διαδικασίες για αλλαγή ηγεσίας πρέπει να ξεκινήσουν έως τις 15 Ιανουαρίου ώστε πριν από την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης να έχει εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη του Απριλίου.
Ο τρίτος της παρέας των... κληρονόμων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε και αυτός να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην αλλαγή ηγεσίας, πριν από τις εθνικές εκλογές.
Από κοντά η Αννα Διαμαντοπούλου, που ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις αλλά και τον ρόλο του, για να εκτιμήσει και εκείνη τη στάση της.
Ως και ο «κολλητός» του τέως πρωθυπουργού Γιάννης Μίχας τον εγκατέλειψε ζητώντας του να ξεκινήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού. Τα μαχαίρια βγήκαν έξω από το θηκάρι και το νέο ραντεβού στα πράσινα αλώνια κλείστηκε στις αρχές του νέου χρόνου, όπου θα συνεδριάσει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο, αυτή τη φορά με την κανονική του σύνθεση, για τον νέο τελικό γύρο της αναμέτρησης.
Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε έναν απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας και μία… ντρίμπλα ως προς το τι προτίθεται να κάνει με το ΠΑΣΟΚ. Φέρεται ότι δήλωσε απλώς «εγγυητής της ενότητας» του κόμματος, προσθέτοντας, ότι η πρωθυπουργία και η Προεδρία του ΠΑΣΟΚ γι΄αυτόν είναι δευτερεύουσα υπόθεση.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε συνοπτικές και αδάπανες διαδικασίες για εκλογή αρχηγού από την κάλπη, με τριήμερης διάρκειας προεκλογική περίοδο, χωρίς περιοδείες, αλλά με ψηφιακό τρόπο, αφού οι διεκδικητές είναι γνωστοί και δεν χρειάζονται συστάσεις. Προσδιόρισε δε ως πιθανώς κατάλληλο χρόνο για τη διαδικασία τον Φεβρουάριο. Θέμα διαδοχής και μάλιστα άμεσα, πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, έθεσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, επιμένοντας και εκείνος στην τήρηση του καταστατικού και το στήσιμο κάλπης πριν από τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα τα έβαλε με τους συντρόφους του γιατί τον αφήνουν να τρέχει μόνος του τα αναπτυξιακά προγράμματα. Ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για τραγική κατάσταση της χώρας και απέρριψε τα σενάρια διαρχίας που του είχαν επαναφέρει μεσολαβητές του Γ. Παπανδρέου τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
«Νέα πολιτική διακήρυξη» ζήτησε η Αννα Διαμαντοπούλου μιλώντας για ανάγκη υπουργών
αποκλειστικής απασχόλησης και προτείνοντας «αν χρειαστεί να προχωρήσουμε και σε αυτοδιάλυση και επανίδρυση».
Να έχουν τελειώσει όλα ως τα μέσα Ιανουαρίου ζήτησε και ο Π. Οικονόμου, ενώ ο Γιάννης Μίχας πρότεινε «αν χρειαστεί με δική μας ευθύνη να προχωρήσουμε στην αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και στην επανασύστασή του με νέα υλικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου