Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Ισπανία: “Πάγωμα”των τιμολογίων του ρεύματος – Αύξηση των συντάξεων

Στο 8% – υψηλότερα από τον επίσημο στόχο του 6% – θα διαμορφωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας το 2011, σύμφωνα με την κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας, η οποία προωθεί νέα μέτρα λιτότητας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία έδωσε μια πρόγευση των μέτρων λιτότητας που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν «παγωμένοι» και
το 2012, καθώς και πως δεν θα γίνονται προσλήψεις για την κάλυψη των θέσεων όσων αποχωρούν από την υπηρεσία, εκτός από τους τομείς της υγείας, της παιδείας και των σωμάτων ασφαλείας.
Στο πλαίσιο των νέων μέτρων θα αυξηθούν επίσης προσωρινά ορισμένοι φόροι, κυρίως για τους υψηλόμισθους. Η αύξηση αυτή θα ισχύσει μόνο για το 2012 και το 2013 και θα επιβληθεί σταδιακά. Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση θα «παγώσει» τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2012 ενώ θα αυξήσει τις συντάξεις κατά 1%.
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό θα αφορούν όλα τα υπουργεία και θα φτάσουν τα 8,9 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ από τους νέους φόρους υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν περί τα 6 δισεκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου