Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Σκληρό πόκερ για τους αγωγούς φυσικού αερίου



Χοντραίνει το παιχνίδι των αγωγών όσο πλησιάζει η ημέρα κατά την οποία το Αζερμπαϊτζάν θα αποφασίσει για την ανάθεση του έργου μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου. Η αξιολόγηση των τεσσάρων προτάσεων (των αγωγών ITGI και TAP που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, του Nabucco και του SEEP) αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, αλλά είναι βέβαιο ότι τα πρώτα σημάδια θα διαφανούν τις επόμενες εβδομάδες.

Στο μέτωπο του ρωσικού αερίου, χθες η ρωσική Gazprom διέψευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εξετάζει την ακύρωση του αγωγού Southstream, το νότιο τμήμα του οποίου θα διέρχεται επίσης από την Ελλάδα. Η διάψευση του ρωσικού κολοσσού συνοδεύτηκε από υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για τη διέλευση του Southstream από τα χωρικά ύδατα της γείτονος στη Μαύρη Θάλασσα. Οι
Τούρκοι είχαν δεσμευτεί ότι θα εγκρίνουν τη διέλευση του Southstream μέχρι τα τέλη του έτους και η καθυστέρηση είχε προκαλέσει την παρέμβαση του Ρώσου πρωθυπουργού Βλ. Πούτιν. Τελικά υπέγραψαν, αλλά πρώτα είχαν υπογράψει (στις 26 Δεκεμβρίου) συμφωνία ίδρυσης μεικτής εταιρείας με το Αζερμπαϊτζάν, για την κατασκευή και εκμετάλλευση στο τουρκικό έδαφος δικτύου αγωγών φυσικού αερίου δυναμικότητας άνω των 30 δισ. κυβικών μέτρων, με σκοπό την εξαγωγή του στην Ευρώπη. Το σύστημα αγωγών με την ονομασία Trans Anatolia Pipeline υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 6 δισ. δολάρια.

Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν κυκλοφορήσει φήμες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία εξέταζε ακόμα και το ενδεχόμενο ακύρωσης του Southstream ή τη μείωση της δυναμικότητάς του. Ομως χθες ο επικεφαλής του τομέα εξαγωγών της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι ακόμα και αν λειτουργήσουν ταυτόχρονα όλοι οι αγωγοί (Nordstream, Southstream, Nabucco και τερματικά υγροποιημένοι φυσικού αερίου), και πάλι η Ευρώπη θα έχει έλλειψη 15-20 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Η ελληνική πλευρά έχει υπογράψει διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία για τη διέλευση του νότιου τμήματος του Southstream. Χθες η Gazprom υποστήριξε ότι το βόρειο τμήμα μπορεί να διέρχεται από την Ιταλία και όχι από την Αυστρία, η οποία υποστηρίζει ενεργά τον ανταγωνιστικό αγωγό Nabuco (όπως και οι ΗΠΑ, αν και δεν είναι τόσο «ζεστές» εσχάτως), που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο. Πολλά θα εξαρτηθούν για την Ελλάδα από τις αποφάσεις των Αζέρων, που θα κρίνουν την τύχη του TAP (Trans-Adriatic Pipeline) και του ελληνοϊταλικού αγωγού (ITGI).
Φώτης Κόλλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου